Lidt om hvordan madaffald forvandler sig til bokashi og bokashi forvandler sig til jord.
Det er nemlig nu vi skal i gang med at gøre klar til foråret og fremtrylle den fineste bokashi-kompost af madaffald. Her kan du se, hvordan det ser du og hvordan du bruger det. Jeg har forsøgt at vise det ved hjælp af et par glaskrukker.
I det højre glas (foto under teksten) er der rent madaffald og i det venstre glas er der bokashi. Når du tilsætter kompost-gær som indeholder de effektive mikroorganismer til dit madaffald begynder det at fermentere. Lidt som når du laver surkål. Konsistensen ændrer sig fra at være frisk og sprød til at blive blød og med en syrlig lugt. Det kaldes bokashi.
Næste skridt er at anvende den fine bokashi. Det bedste du kan gøre er at grave det ned i noget jord – ude i haven, i en krukke på altanen eller lave din egen jordfabrik indenfor eller en jordfabrik udenfor.
I det højre glas (nederste foto) er den friske bokashi lagt ned i mellem to lag jord. For et halvt år siden gjorde jeg det samme i venstre glas. Allerede efter ca. 3-4 uger kunne jeg næsten ikke genkende det fermenterede madaffald. Det lignede jord.
Her er det jordens egne mikroorganismer som hjælper til med at omsætte bokashi’en. Havde det været ude i haven, så ville det vrimle med regnorme. Regnorme elsker bokashi og der, hvor du graver bokashi i jorden, vil du også have rigtig mange regnorme.
Hvornår kan du så bruge jorden som kompost?
Allerede efter at bokashi’en har været 14 dage i jorden kan du bruge den som næringsrig kompost eller plante direkte der, hvor du har gravet den ned.
Du kan lave en udendørs jordfabrik i et højbed, hvor du kan hente den fineste kompost til højbedene, krukkerne, træer og buske. Husk at overdække højbedet, så regnvandet ikke skyller den gode næring ud af komposten. Du kan også grave det direkte ned omkring træer og buske. Der er mange muligheder.
Har du lagt et lag i en krukke, svarende til det, som jeg har gjort i glasset, kan du plante dine potteplanter efter 14 dage i krukken.
TIPS:
- hak madaffaldet i små dele så går det hurtigere
- når bokashi’en er gæret færdig efter 14 dage blandes den godt med jord og dækkes med mindst 7 til 10 cm jord. Se her hvordan du laver bokashi i Bykompostspanden.
- lad være med at rode i jorden for at kigge til din bokashi – giv den den tid som den har brug for.
- du kan overfladekompostere med dit bokashi, se hvordan Klargøring af højbed
Seneste kommentarer