er tilføjet til kurven.

Bokashi i spand

Er jorden frostfri, så kan du roligt gøre højbedene klar til den kommende sæson allerede i januar. Det betyder ikke noget hvis der skulle komme frost. Der er 2 måder at gøre det på – enten ved at grave eller ved at bruge No dig-metoden.

Grave-metoden
Grav en rende i den ene side af højbedet og tøm din bokashispande ned i renden. Fordel bokashi’en i hele rendens længde. Tag en spade og hak og bland med jord. Til sidst dækker du med ca 10 cm jord.

Højbed med bokashi
Foto øverst: Eksempel på et højbed hvor der er gravet en rende og hældt bokashi i.

‘No dig’-metoden
‘No dig’ er engelsk og betyder i havesammenhæng, at man helt undgår at grave med spade i sin have.

Jeg bruger også metoden, men tilpasset, da frisk bokashi skal have jordkontakt hele vejen rundt. For at undgå at grave for meget i min jord, så  fjerner jeg de øverste 5-10 cm jord. Gemmer jorden i en spand.

Her er det vigtigt, at jeg fra start af har findelt min bokashi mest muligt. Det kan gøres i køkkenet inden affaldet puttes i spanden eller efter afsluttet fermentering ude i haven med en spade, hvor jeg hakker det så fint som muligt. Dette vil bevirke, at bokashi omsættes langt hurtigere i jorden.

Jeg tømmer spanden ned i bedet og fordeler bokashi ud over hele fladen. Jeg blander bokashi med det øverste jordlag og til sidst hælder jeg spanden med jord ud over, som også fordeles over hele fladen.

Fordi jeg forsigtigt fjerner et lag jord, er metoden ‘No dig’ ikke helt gennemført. Det ville man kunne gøre med jorddække og bokashi-jord fra jordfabrikken som uden videre kan lægges ovenpå jorden.

Du kan læse flere indlæg med ‘No dig’-metoden/fladekompost i dette blogindlæg Bokashi som fladekompost

Når det er koldt udenfor tager det et par måneder for bokashi at blive omsat til næring. Kulden bevirker at mikroorganismerne går i dvale.

Det kan du gøre noget ved ved hjælp af jorddække og afdækning med fiberdug eller tæppe.

Jorddække

Jorddække kan f.eks. være visne blade eller fermenteret græs (silage), halm, kompost, staudetoppe, græsafklip eller andre planterester.

Hvis du gerne vil værne om jorden og dens mikroliv og yderligere fremskynde processen, kan der lægges et gammelt tæppe, fiberdug eller lign over. Det gør at temperaturen stiger så snart solen skinner. Ved høje temperaturer begynder mikroorganismerne at arbejde. Der vil også ses en del kompostorme og almindelige orme, som kommer til helt af sig selv. Med øget aktivitet bliver jorden lunere og mere frugtbar.

Nu skal du ikke gøre mere før der er tid til at så eller prikle planterne.

Højbed med jorddække

Skriv en kommentar