er tilføjet til kurven.

Der er 3 forskellige typer af Bokashi køkkenkompostspande som du kan lave den fineste bokashi med. Jeg vil prøve at tydeliggøre forskellene så det bliver nemmere for dig at vælge den spand som passer til dig og din familie.

Det som de har tilfælles er, at de alle 3 kan lave bokashi. Principperne er de samme: lufttæt beholder, dræn, stuetemperatur/varme, madaffald og kompostgær (med de Effektive Mikroorganismer).

Bokashi 2.0

Bokashi køkkenkompostspanden Bokashi vol 2.0 er den runde spand som har en åbning med sort skruelåg til bokashivæske og sort bærebånd. Den rummer 9,6 liter. Den har dobbeltbund og et tætsluttende stempel som erstatter det tætsluttende grønne låg fra den anden spand. Og så har den et løstsiddende låg.

Den har et lækkert design og passer perfekt ind i dit flotte køkken.

Hvert lille element er gennemtænkt, f.eks. at stemplet nu er både stempel og låg på en gang. Tappehanen er blevet til et skruelåg og dermed kan udløbshullet ikke stoppe til. Der er mange små finurligheder, hvor man har prøvet at gøre spanden både funktionel og smuk.

Overvejelser og anbefalinger:

Spanden rummer kun 9,6 liter. Dermed egner den sig perfekt til den husstand med lidt madaffald, med kun lidt plads i køkkenet og med få husstandsmedlemmer.

Når spanden er fyldt, har den brug for at stå i 14 dage og fermentere færdig før din bokashi graves ned i køkkenhaven eller i jordfabrikken. Hvis du vil fermentere alt dit madaffald kræves det, at du har 2 spande. Og hvis du har rigtig meget madaffald, skal du måske have 3 eller 4 spande. Du kan fint supplere med den klassiske Bokashi køkkenkompostspand, som rummer 16 liter.

Den har ingen tappehane som kan stoppe til. Den har en rund åbning som lukkes med et sort skruelåg.

Er spanden et ‘MUST HAVE’ uanset husstandsstørrelse og madaffaldsmængder, så er den et super godt supplement til Bokashi køkkenkompostspand, klassisk eller mini.

Under alle omstændigheder så slipper du for madaffald der rådner, fluer og plastikposer, og det er uanset hvad du vil bruge det fermenterede madaffald til.  Det kan endda være, at du synes, det er en mere behagelig måde at samle madaffald til kommunens renovationssystem på.

Bokashi Byhaver.dk

Bokashi køkkenkompostspand, klassisk

Bokashi køkkenkompostspand, klassisk, er den grå spand med det grønne, tætsluttende låg og grøn tappehane. Den rummer 16 liter madaffald. Når den er fyldt vejer den omkring 10 kg. Den har dobbeltbund med et si. Tilbehør er lille skovl, stempel og bæger.

Designet følger det oprindelige gamle japanske design.

Overvejelser og anbefalinger:

På grund af dens størrelse kan den bruges i større husstande med børn. Den er billigere end Bokashi vol 2.0. Den er stabil og holdbar – ligesom Bokashi vol 2.0.

Den er ideel til alle med store og små haver og som vil genbruge og forædle deres madaffald mhp at kunne være mere eller mindre selvforsynende med kompost til haven.

Har du et stort forbrug af grøntsager og dermed meget grøntaffald, er det en god ide at have 3 spande eller endda 4. Dette kræver til gengæld også lidt mere plads inden døre, da fermenteringen skal foregå ved stuetemperatur.

En gennemsnitshusstand i en-familiebolig bestående af to voksne og 1-2 børn kan ved hjælp af Bokashi køkkenkompostspand, klassisk, mindske sit affald med ca. 230 kilo pr. år og endda spare penge ved evt. at bruge en mindre affaldsspand til restaffaldet. Der er dog forskel på, hvordan de enkelte kommuner beregner renovationsafgiften og håndterer affald.

Bokashi køkkenkompostspand, mini

Bokashi køkkenkompostspand, mini, er den grønne spand med det hvide, tætsluttende låg. Den har ingen tappehane. Der følger ingen skovl, juicebæger eller stempel med. Den rummer 10 liter madaffald. Når den er fyldt vejer den omkring 6 kg. Tilbehør er et bæger med låg til opbevaring af kompostgær. Låget har en åbning som gør, at det er let at drysse kompostgær over madaffaldet.

Overvejelser og anbefalinger:

Denne spand er den billigste af de 3.

Men den kræver en anden håndtering af dit madaffald, fordi den ikke har dræn og tappehane. Du skal selv udligne fugtbalancen i spanden. Madaffald er generelt meget fugtigt. Derfor må du tilføre tørstof i rigelige mængder for at skabe den rette fugtbalance. Det kan være gamle aviser, savsmuld, træ-piller og biokul. Du tilsætter tørstof, madaffald og igen tørstof. Husk at drysse madaffaldet med bokashiklid. Byg det op som en lagkage i spanden. Du skal som i de andre spande presse luften ud af madaffaldet og tørstoffet. Brug evt. bunden af en flaske til dette. Fermenteringen kræver fugt – bare ikke for meget. Hvis det bliver for tørt så går fermenteringen i stå.

På grund af det manglende dræn, får du ingen bokashivæske/flydende gødning. Bokashivæsken opsuges i tørstoffet.

Spanden er til dig som gerne vil spare penge og som er fortrolig med fermenterings principperne og dermed god til at skabe den rette fugtbalance i spanden. Har du en stor familie og meget madaffald er det billigt at anskaffe mange spande af Bokashi køkkenkompostspand, mini,.

bykompostspand mini

Skriv en kommentar