En jordfabrik er hele året rundt – sommer og vinter – et sted hvor du kan omsætte din bokashi til bokashijord. Her kan du lave din bokashikompost sådan at den bliver klar til brug i potter, topdressing og som nærende kompost i dine højbede under buske og træer omm. Jordfabrikken er særligt nyttig om vinteren og om sommeren. I løbet af vinteren kan jorden være hård af frost og svær at grave i og om sommeren er jorden dækket af planter.
En jordfabrik er det sted hvor du vil lave bokashi-jord uden at du vil plante i den. Jordfabrikken minder om din kompostbunke eller den grønne kompostbeholder fra kommunen men fungerer efter helt andre principper.
Jeg har både en udendørs jordfabrik og en stående i udhuset. Begge er de kilden til en fantastisk kompost, når foråret kommer. Når jeg har brug for kompost så henter jeg komposten i min jordfabrik. Min jordfabrik i udhuset fungerer som en lille kompakt, bærbar kompostbeholder.
I sommermånederne vil mange gerne bruge al plads i haven til at dyrke frugter, grøntsager og blomster, og det kan være svært at finde et sted at grave sin bokashi i jorden. Så derfor er jordfabrikken en stor hjælp.
Hvordan laver jeg en jordfabrik?
Du skal bruge jord, en beholder/container, et udvalgt sted i din have/skur/kælder/indendøre, dit fermenterede madaffald (bokashi) og evt. en pressenning eller anden form for afdækning mod regn.
For at kunne lave bokashi-jord i en jordfabrik har du brug for jord. Det kan være jord ude fra haven, fra terrassekrukker eller fra stueplanterne f.eks. gammel pottemuld. Gammel pottemuld fra stueplanter, tomatplanter eller altanplanter får nyt liv og bliver frisk og næringsrig igen når du tilsætter bokashi. Du kan også købe den billigste jord i et havecenter eller i supermarkedet. Hvis du har en gammel kompostbeholder som jordfabrik så kan du hente jord fra den nederste luge og putte ovenpå din bokashi øverst i kompostbeholderen.
En jordfabrik udenfor kan være et højbed lavet af f.eks. pallerammer, en større overdækket eller lukket container, en gammel kompostbeholder (f.eks. den koniske i grøn plast og gerne med metalbund) eller bare et hjørne i haven. Herfra kan du hente din næringsrige bokashi-jord i spande eller med trillebør, når den skal bruges som jordforbedring i køkkenhaven, blomsterhaven, under frugttræer og bærbuske .
Det er vigtigt, at den udendørs bokashi-jord er dækket med en vandtæt presenning, sådan at al næring ikke bliver skyllet ud af jorden igen. Hvis presenningen er sort, så kan det være en god ide at dække den med en hvid fiberdug, sådan at solen ikke varmer bokashi-jorden for meget op. Risikoen er at de gode mikroorganismer dør.
Et overdækket kompostskur er optimalt til at kompostere bokashi i, fordi her er jorden beskyttet mod regn og sol. Skuret er lukket til alle sider. En af siderne skal helst have løse brædder som kan fjernes ved behov som i en almindelig kompostbeholder. Det er et ‘wish to have’ men ikke et ‘must have’. Mindre kan også gøre det.
Hvordan gør jeg i praksis ude i haven?
Lagring af bokashi i en dyb rende:
- Grav en rende på f.eks. 30 til 60 cm bredde og dybde.
- Fyld bokashi i, fyld 10 cm jord over.
- Kan dækkes med tæt og mørk presenning eller lign. som beskytter mod regnvand. Indtil der skal lægges et nyt lag. Bygges op som en lagkage – lag på lag.
Det samme gælder når du laver en bokashi-mile. En mile graves bare ikke ned i jorden men lægges ovenpå jorden. Lag på lag og afdækning med presenning mod lys og regn.
Det er vigtigt at lade det hele være indtil processen er færdig. Begynder du at rode i det, for at se hvordan det går, kommer der ilt til og der frigives straks kulstof og måske endda metan. Kul binder meget hurtigt til ilten i luften. Derfor er det vigtigt, at du lader det hvile indtil processen er færdig. Om efterår, vinteren eller forår kan det tage 8-12 uger og om sommeren kun 4 uger.
Hvordan laver jeg bokashi-jord i en container?
- Find en god størrelse container som er lavet af et materiale der egner sig til opbevaring af jord – en stor plastikkasse, spande, baljer etc. Husk at jord er meget tungt. Gør op med dig selv om det er en container, som skal kunne flyttes og hvor meget du er i stand til at løfte. Det bedste er at finde en plads, hvor den kan blive stående. Plastikkasser med låg som kan stables er også en mulighed og er pladsbesparende.
- Tag nogle gamle aviser eller pap og læg det i bunden. Det vil kunne suge overskydende væde. Den rette fugtbalance er afgørende for et godt resultat. Når man laver bokashi-jord skal der være et godt dræn. Alternativt kan du bore huller i bunden af containeren, så vil havens orme have fri adgang og være med til at lave en super næringsrig jord.
- Ovenpå aviser/pap lægger du et lag med jord – i et 5 til 10 cm tykt lag. Hvis det er muligt, så find noget rigtig godt og sund havejord som er fyldt med liv – orme og mikroorganismer.
- Ovenpå jorden tømmer du spanden med bokashi – laget er 5 til 10 cm. Hvis bokashi’en er med store grove stykker, kan du tage en spatel som du findeler stykkerne med. Selve fermenteringen har gjort madaffaldet blødt. Derfor er det nemt at findele. Findelingen gør at processen er hurtigere og mere effektiv.
- Bland bokashi’en godt med jord.
- Derefter dækkes bokashi’en med jord ca 5 til 10 cm. Det hele er nu en semianaerob proces dvs. delvis med ilt som er tilstede i jorden. Ved nedbrydning af organisk materiale, benytter langt de fleste bakterier i jorden ilt (Aerob nedbrydning).
Nu kan du tømme din spand i containeren hver gang den er fyldt og fermenteret færdig. Stille og roligt laver du nu en container fyldt med næringsrig bokashi-jord.
Står containeren et sted hvor det kan regne ned i den, dækkes den med et løstsiddende låg eller en presenning. Har du en gammel kompostbeholder i haven, så egner den sig perfekt til en jordfabrik.
Om vinteren kan der nemt gå 2 mdr. måske mere, før din bokashi-jord er klar til brug.
Skal du bruge jord til f.eks. potteplanter indenfor kort tid i vinterperioden, er det en god ide at sætte beholderen i en varm kælder.
Du kan også gøre potter klar til foråret med jord og bokashi, dvs. 1/4 jord, 1/4 del bokashi og 2/4 dele jord. Du kan vælge at så direkte i dem. Når frøene er spiret og har fået rødder er bokashi’en ikke mere sur og er nu god næring for dine planter. Står potterne direkte på jorden kan orme komme til og være med til at øge omsætningen af bokashi og dermed producere kostbar næringsrig jord til planterne.
Gammel kompostbeholder benyttes som jordfabrik. Se fotos nederst.
- hæld bokashi i beholder. Fordel med en spade, evt hak i det og findel det.
- dæk af med jord
- vask spand og start forfra med at lave bokashi
Når jeg læser beskrivelsen af jordfabrikken bliver jeg i tvivl om omsætningen af bokashien i jordfabrikken sker ved en aerob eller anaerob proces. Du nævner ikke noget om at jord- og bokashi-blandingen skal presses sammen. Så derfor vil der jo være ilt tilstede. Men du skriver at man ikke skal rode rundt blandingen før processen er færdig, fordi det tilfører ilt. Der står også at jordfabrikken skal dækkes med et løstsiddende låg. Det vil jo til gengæld sikre at der kommer ilt til!?!
Hej Sus. Når bokashi’en først er syrnet færdig i spanden, skal den blandes og dækkes med jord, f.eks. i en jordfabrik. I jorden er processen en anden end i spanden – man kan vel sige at den er semianaerob – og selve omsætningen/komposteringen går hurtigere ved hjælpe af jordens egne mikroorganismer. Semianaerob betyder at der er lidt ilt tilstede. Det er så lidt, at det betyder ikke noget for komposteringen i jorden.
Jeg håber, at det var svar nok. Ellers er du velkommen til at vende tilbage.
/Maria
Hej Sus. Når bokashi’en er fermenteret færdig i spanden i et iltfattigt miljø og kommer i jorden så behøver det ikke være 100 % iltfattigt. Det er det i princippet heller ikke i spanden. Der er ilt tilstede hver gang du åbner den. Der er også ilt i jorden. Omsætningen i jorden fortsætter og arbejder bedst i dette lukkede miljø med jord som omslutter madaffaldet. Du behøver ikke presse bokashien sammen når du tilsætter den til din jordfabrik. Bland den godt med jord og dæk den med jord.
/ Maria
[…] er næsten for godt til at være sandt. Hvis man først kommer ind i rutinen med at lave en jordfabrik eller flere jordfabrikker og kan hente hjemmelavet jord til planterne, så bliver det hele meget […]
Jeg har to spørgsmål. Jeg bor på 5. sal og har ikke mulighed for at have en jordfabrik i haven. Så det første jeg vil spørge om er: Kan jeg godt have min jordfabrik oppe i lejligheden? Og så har jeg et opklaringsspørgsmål: Er det rigtigt forstået at, efter man har lagt pap i bunden af spanden, jord, kompost og jord igen, kan man så fortsætte med at lave et nyt lag næste gang kompostspanden er fyldt? eller skal man da starte på en ny spand med nyt jord?
Jeg er meget begejstret og vil gerne i gang! Håber i kan hjælpe med at kaste lys over sagen.
M.vh. Cecilie
Jeg har problemer med ræven, idet den graver bokashien op, når jeg har gravet den ned i jorden. Det lyder jo umiddelbart som en ide, at bruge en plastbeholder. Men det løser nok alligevel ikke problemet, når i skriver, at låget skal ligge løst på. Den klarer ræven jo hurtigt.
Hvad kan jeg gøre?
Hilsen Mia
Hej Mia
Øv, det er ærgerligt, at ræven har fået smag for din bokashi. Graver du f.eks. din bokashi ned i et højbed eller også direkte i jorden, så læg et metalgitter over. Det kan holde ræven væk. Ellers er det en god ide at lave en jordfabrik i en dyresikker beholder. Jeg kan varmt anbefale denne kompostbeholder fra humus.dk. Den er stabil og har en kraftig bund som er forstærket med metaltråd. Den har udluftning i siderne og er ca 95 cm høj. Her kan du i fred og ro lave din bokashi-kompost, hvor du lagrer bokashi lagvis med jord og blade.
/Maria
Jeg forstår ikke pkt. 5 i jord-container-processen. Skal laget med bokashi (oven på det allerførste lag jord) blandes med jord, før det næste lag jord kommes på? Eller skal bokashien blandes med det første lag jord?
Hej Bodil. Du skal forestille sig at du bygger det op efter lagkageprincippet. Dvs hvis fyldet i lagkagen er bokashi’en, så skal man lige blande fyldet med lidt af lagkagebunden. Jorden indeholder de gode mikroorganismer som er med til at omsætte bokashi’en. Hvis der er god jordkontakt forløber processen hurtigere. Det er vigtigt, at der til slut altid er et jordlag i mellem bokashi og luften sådan at bokashi er dækket godt.
[…] Hvordan laver jeg en jordfabrik? […]
[…] Hvad er en jordfabrik […]
[…] er næsten for godt til at være sandt. Hvis man først kommer ind i rutinen med at lave en jordfabrik eller flere jordfabrikker og kan hente hjemmelavet jord til planterne, så bliver det hele meget […]
[…] Jeg kunne helt sikkert godt tænke mig at prøve det på et tidspunkt. Men lige nu handler det mest om bokashi og jordfabrikker. […]
[…] Hvad er en jordfabrik […]
[…] lav dit eget bokashi-kompostlager med en jordfabrik. Grav det ned i et særligt afgrænset område som f.eks. en kasse lavet af […]
[…] Hvad er en jordfabrik […]
[…] Læs mere om jordfabrikker […]
[…] Om jordfabrikker […]
Hvordan er det med rotter og en bokashi jordfabrik?
Jeg har en almindelig kompostbunke hvor jeg kun ligger ubearbejdet grønt pga af risikoen for at tiltrække rotter. Hvis jeg nu vil lave en jordfabrik til mit bokashikompost i en gammel plast kompostbunke, vil dette så være det samme problematik, eller er det en andet situation, idet at det nu er fermenteret?.
Bokashi er lige så interessant for rotter som almindelig kompost. Derfor skal du altid bruge en sikker og lukket kompostbeholder af kraftig plast og med en bund som er sikret med metal. Se humus.dk, de har en super sikker og god kompostbeholder som er alle pengene værd.
I sådan en beholder kan du lave din jordfabrik.
Mvh Maria
[…] Hvad er en jordfabrik? […]
Jeg har lavet to jordfabrikker i store plastspande med huller i toppen, og vendt dem om. De står i skyggen af min kæmpe bronze fennikel. Jeg startede dem op for ca 4 uger siden. Hvor længe varer det inden komposten er klar til at bruge?
Mvh Inger
Lyder godt 🙂
God ide