Spanden er tømt og nu skal den gøres ren. Rengøringen er højst sandsynlig ikke den mest populære opgave i forbindelse med det at lave bokashi-kompost. Men egentlig er det slet ikke så slemt.
Du kan vælge at
1. putte den i opvaskemaskinen
2. gøre den ren i rindende vand f.eks. ude i haven
Nedenfor er vist fotos af rengøring af Bokashi klassisk. Her bruger jeg vandslangen og genbruger skyllevæsken i bedene. Det samme kan du gøre med Bokashi Essens og Bokashi vol 2.0
Rengøring med vandslange eller under vandhane
Når spanden er tømt, skylles den med rent vand fra hanen. Men i stedet for at lade vandet løbe ud af tappehanen og ned i afløbet, så bruger jeg skyllevandet til at vande planterne i haven. Og det ser ud til at planterne er vældig tilfredse med det næringsrige skyllevand.
Hvorfor behøver du kun at skylle med vand?
Når du laver bokashi med mikroorganismer, så skaber du et særligt mikroliv som forhindrer at dit madaffald rådner. De gode mikroorganismer bosætter sig på den indvendige overflade af spanden. Dette mikroliv er sårbart overfor rengøringsmidler. Derfor er det så rigeligt at rengøre med rent vand. Spanden får måske en lugt, som kan være sur, men når du sætter det tætsluttende låg på, så kan du ikke lugte det.
Jeg bruger køkkenrulle til at tørre efter med, indtil spanden er nogenlunde tør inden i.
Bundsiet i Bokashi Klassisk kan godt drille lidt og sætte sig fast. Jeg løsner det med en skrue, som sættes fast i et af hullerne. Du kan også bruge strips til at trække igennem hullerne og lave en løkke, som du kan trække i, når bundsiet skal ud. Og stripsen kan bare blive siddende fra gang til gang.
Jeg har somme tider været lidt doven og ladet bundsiet sidde. Spanden er blevet skyllet grundig og tappehanen har stået åben. Det kan man sagtens gøre – bare ikke hver gang. Ind i mellem er det godt at få løsnet bundsiet og sikre, at spanden bliver helt ren.
Kan man springe rengøringen over?
Er du meget magelig, så spring da bare rengøringen over. Spanden er jo spækket med de gode mikroorganismer. Når du genfylder, så vil de mikroorganismer fra sidste fermentering arbejde videre med det nye madaffald. Men du skal selvfølgelig tilsætte bokashiklid løbende som du plejer.
Effektive Mikroorganismer
En anden teknik, som jeg bruger, er at spraye spanden med TerraBiosa (flydende EM). Hermed løsnes de sidste madrester samtidig med at der tilføres flere mikroorganismer til spanden. Jo flere mikroorganismer des bedre. De er med til at booste fermenteringen/syrningen ved næste fyldning. Hvis du ikke lige har flydende EM, så kan du også skylle efter med lidt eddike. At spraye med EM er ikke et ‘must’.
Den rene og tørre spand står nu med låg på, indtil den tages i brug igen.
Bokashispanden sættes i opvaskemaskinen
Bokashi Essens
Spanden kan heldigvis sættes i opvaskemaskinen. Det eneste som ikke tåler opvaskemaskinen er låget. Det må vaskes i hånden.
Det er vigtigt at spanden skilles ad i sine enkeltdele for at det hele bliver rent. Tag bundsiet/drænet ud og læg det adskilt fra spanden.
Tappehanen kan blive siddende. Og det samme gælder hankene.
Men uanset om du putter den i opvaskemaskinen eller ej, så kan du altid skylle i rindende vand og bruge skyllevæsken i bedene i haven.
Bokashi vol 2.0
Er det Bokashi vol 2.0, som skal i opvaskemaskinen, er det en god ide at fjerne det lille skruelåg hvor pakningen sidder i og vaske låget i hånden sammen med det sorte håndtag. Den indre spande skilles fra den ydre spand og puttes sammen med stempellåget og det faste låg i maskinen.
Fjern bundsiet inden du putter spanden i opvaskemaskinen.
Der er et trick til at fjerne bundsiet i Bokashi Essens. Du kan bruge stemplet, som du skyder ind under en kant på bundsiet og dermed kan du nemt løfte det op.
Hej
jeg bor i lejlighed. jeg har prøvet at lave bokashijord og den var nødt til at stå på altanen. Blandingen har stået i en plastkasse med låg et par mdr. nu er jorden dækket af et lag hvid mug. Hvad skal jeg gøre ved den jord.