er tilføjet til kurven.

Jordfabrik i kompostbeholderen

Efterår er tiden til oprydning i haven og tid til kompost

Haven leverer en del haveaffald når efteråret starter – både fra urtehaven men også fra staudebedet. Du kan vælge, hvordan du vil bruge det:

1. I den lukkede kompostbeholder sammen med bokashi og jord.

2. I nye eller gamle højbede sammen med bokashi.

3. At lade det ligge som jorddække.

4. At smide det på den store åbne kompost

I dette blogindlæg vil jeg fortælle om hvordan jeg bruger Bokashi i min lukkede kompostbeholder.

 

Squashplante
Haveaffald og bokashi

Den lukkede kompostbeholder

Jeg lægger haveaffald, som er planterester fra køkkenhaven, bokashi og jord lagvis som en lasagne. Mangler jeg jord, så henter jeg nogle skovlfulde fra bunden af kompostbeholderen og smider oveni igen.

Når jeg har tømt spanden, skyller jeg den under den kolde hane i haven og hælder skyllevandet på komposten. Skyllevandet indeholder alle de små gode rester og mikrober som sørger for at omsætningen går hurtigere.

Kan ormene lide bokashi? Ja, det kan de. Bokashi er meget surt, når den kommer i komposten. Men så snart surheden er forsvundet, kaster kompostormene sig over den.

Haveaffald og bokashi
Bokashi og jordfabrik
Bokashi og jordfabrik

Hvis det skal gå rigtig hurtigt, så kan man køre det grønne haveaffald gennem en kompostkværn eller selv hakke det fint med spaden.

Jeg bruger ikke selv kompostkværn – store grene og hækafklip kommer jeg i den store kvasbunke i haven. Jeg putter haveaffaldet i som det er, og presser det godt sammen, sådan at det ikke fylder så meget.

Derefter dækkes det med et lag bokashi og til sidst kommer der et lag jord på.

Lasagnen bygges indtil kompostbeholderen er fuld.

Nu tænker du sikkert på skadedyr som rotter. Denne lukkede kompostbeholder, som jeg bruger, er lavet af en meget kraftig og tyk plast. Den er forstærket i bunden med et varmegalvaniseret stålnet. Den gør det ikke nemt for skadedyr at trænge ind i komposten. Og indtil nu er det heller ikke sket.

God fornøjelse med komposteringen  med bokashi.

Haveaffald og bokashi
Vil du i gang med at lave Bokashi, så kig ind i butikken hvor du kan købe alt i bokashiudstyr.

Skriv en kommentar