er tilføjet til kurven.

Jordfabrik i haven. Foto Maria Ehert, Byhaver.dk
Blade
Efterårsblade

Forsøg med at lave en jordfabrik i den lukkede kompostbeholder i haven

Mange med have kender denne kompostbeholder med det fine navn Humus og har sikkert meget forskellige erfaringer med den.

Ind i mellem kan det lugte fælt af forrådnelse. Når man om sommeren fjerner låget, vælter det ud med fluer og dræbersnegle kravler overalt på affald, kanter og låg. Andre gange er det bare en tør omgang grene og vissen løv i bunden, som har ligget der i umindelige tider. Og der er ikke meget kompost i sigte.

En almindelig kompostering som koldkompostering forløber meget langsomt. Hvis man tilsætter kompostorme går det hurtigere. Men ormene er der kun så længe de får noget mad at spise og temperaturen er over frysepunktet.  Skal man bruge noget kompost skal hele beholderen tømmes og den gode kompost sies fra. Det som endnu ikke er færdig omsat kommer tilbage i beholderen.

I hele denne lange proces går der meget CO2 tabt – i værste fald metan. Alt dette slipper man for når man laver bokashi-kompost. Her er der et minimalt spild af CO2, forsvindende lidt metan og så er det meget lidt arbejdskrævende.

 

regnorme

Jordfabrik

Jeg bruger havens lukkede kompostbeholder som jordfabrik. Fordelen ved denne beholder er, at den har en solid metalbund. Her kommer rotter og mus ikke så let ind. Den er lavet af kraftig og holdbar plast.

Jeg hælder min bokashi i beholderen og dækker med et lag jord og nedfaldsblade.

Nedfaldsblade ligger spredt på jorden får nærkontakt til  jordens mikroorganismer.  Det gør at nedfaldsblade er fyldt med de gode jordmikrober. Jordens egne mikroorganismer er stærkt medvirkende til at bokashi’en omsættes hurtigt.

Der er nærmest ingen dræbersnegle. Jeg har fundet 2 som straks er fjernet.

Meget lille arbejdsindsats. Jeg vender den ikke. Kigger til den i ny og næ. Og den lugter neutralt. Den er tilpas fugtig på grund af nedfaldsbladene. Hvis jeg fornemmer den bliver for fugtig tilsætter jeg lidt iturevne aviser eller pap.

Bokashi i lukket kompostbeholder. Foto: Maria Ehlert, Byhaver.dk

Dræbersnegle og fluer

Med en bokashikompost har jeg ingen fluer i komposten. Den lugter heller ikke. Dermed er der heller ikke så mange dræbersnegle som tit tiltrækkes af lugten af forrådnelse.

Nu er det bare om at samle nedfaldne blade, som tilsættes løbende ovenpå et tyndt jordlag som netop lige dækker bokashi’en. Oktober er den perfekte måned hvor nedfaldsblade er at finde overalt. De er en god kompensation for den tunge jord. De blandes med en smule jord og lægges ovenpå bokashi’en. Ren guf til de sultne orme.

Jeg glæder mig allerede til foråret, når bokashi-jorden er klar til at komme ud på højbede og i krukker.

Vinter – jordfabrik i udhuset

Men hvad så når vinteren rigtig sætter ind og haven bliver som en dybfryser. Jeg har ladet mig inspirere af Sara Bäckmo. Jeg har skaffet en større container til jordfabrik i mit udhus – en stor blå tønde (ca 120 liter).

I bunden ligger sugende avis og ovenpå hælder jeg blade, lidt jord og lidt hø. Ovenpå lidt bokashi og derefter igen nedfaldsblade med lidt jord. Jeg har fyldt en stor plastiksæk med hø og blade og trykker den ned over min jordfabrik som et isolerende lag.

Jeg håber at de orme, som er kommet til sammen med den jord som jeg har tilsat, overlever kulden. Spanden har jo ingen jordkontakt, så ormene kan ikke trække sig tilbage dybt ned i jorden når vinteren kommer.

Vinterjordfabrik

Video med Sara Bäckmos jordfabrik i drivhuset

Her ser du videoen lavet af Sara Bäckmo som viser hvordan hun gør. Sara Bäckmo dyrker sin 400 m2 store have udelukkende med bokashi, jorddække og græssilage.

Sara Bäckmo bruger i denne video Bokashi Bili. Den er uden dræn, og derfor blander hun madaffaldet med rigelige iturevne avisstrimler, som suger overflødig væske. Som i de andre køkkenkompostspande bruger hun selvfølgelig også bokashiklid.

Skriv en kommentar