er tilføjet til kurven.

Bokashi og ukrudt

På samme måde som du laver bokashi af dit madaffald, kan du lave bokashi af dit ukrudt. Det kan være brændenælder, mælkebøtter, skvalderkål, græs omfl. Undgå ukrudt med frø.

Saml ukrudt. Hvis du ikke kan fylde spanden på en gang så saml og tilsæt over flere dage.

Tilsæt mikroorganismer enten som 2 spskf. bokashiklid pr 1 liter ukrudt eller Microferm.  Spray med Microferm – blanding 20 ml til 1 liter vand. Det er samme princip som ved madaffald.

Lad det stå og fermentere. På et tidspunkt efter 3 dage til 1 uge kan du begynde at tappe bokashi væske fra, som du fortynder 1:100 med vand. Bokashi væsken er flydende gødning til haven.

Når der ikke kommer mere væske, graves indholdet ned i haven eller smides i jordfabrikken.

Bokashi og ukrudt
Ukrudts Bokashi

Foto til venstre: Efter 1 1/2 måned ser det sådan ud. Det grønne ukrudt har skiftet farve til lysebrun. Det lugter syrligt. Det betyder, at det er syrnet og er blevet til bokashi. Den færdige ukrudtsbokashi kan nu bruges som jorddække eller graves ned i jorden som almindelig madaffaldsbokashi.

Jeg fyldte ikke spanden helt og dermed blev det kun til en halv spandfuld. Jeg har ikke engang presset det sammen. Jeg fik heller ingen bokashivæske. Men jeg fik en næringsrig ukrudtsbokashi til jorden.

Vil du gerne have bokashivæske?

Hvis jeg havde fyldt den helt og presset ukrudtet godt sammen, så havde jeg også fået den eftertragtede bokashivæske.

I stedet for at spraye med Microferm, så kan du drysse bokashiklid mellem lagene.

Foto til højre: her har jeg samlet græsafklip som er fyldt med kløver. Jeg har lagt det i lag med et drys bokashiklid. Presset det sammen. Sat det tætsluttende låg på og sat spanden ud i skuret. Her i august er det varmt nok til at det kan fermentere udendørs. Det tager dog lidt længere tid, da temperaturen kan være svingende. Hvis du vil have en hurtigere og mere effektiv fermentering, sætter du spanden inden døre.

Nu er det bare om at holde øje med, når den begynder at producere bokashivæske.

 

Det skal du være opmærksom på

– Put ikke jord i spanden. Jordens egne mikroorganismer kan påvirke fermenteringen i en uheldig retning.

– Undgå også ukrudt, som er er gået i frø. Frø er så stærke, at de kan overleve en fermentering.

 

God fornøjelse, hvis du også vil prøve at lave din egen ukrudts- eller græsbokashi.

/Maria

Græsbokashi

Skriv en kommentar