er tilføjet til kurven.

Hvis du vil have en god muldjord

Højbed med bokashi

KOMPOSTER, KOMPOSTER & KOMPOSTER

Hvis du ønsker en god muldjord i dine højbede eller generelt i haven, så kan du vælge at lave en orme- eller varmekompostering.

Jeg har valgt at lave en bokashikompost af mit madaffald. Det gør jeg  fordi det er så nemt. Det er en miljøvenlig og enkel måde at lave næringsrig kompost på. Det er nemt at gå til og det giver hurtigt resultater. Du skal blot bruge en beholder/spand med tætsluttende låg og kompostgær, som indeholder de effektive mikroorganismer. Så er du i gang.

Ved fermenteringen sker der det samme, som når du laver surkål – alle næringsstoffer bevares og holdbarheden forlænges. Du tilsætter blot de effektive mikroorganismer til madaffaldet.  Mikroorganismerne mangedobler deres antal under fermenteringen – og det fortsætter de med når de kommer i jorden. De aktiverer oven i købet det mikroliv som allerede findes i jorden.

Læs mere om hvordan du laver bokashi  her

Højbed, hvor jeg har gravet en rende til bokashi.

Højbed med bokashi

Bokashi – nu fordelt i renden. Findeler bokashi’en med spade, blander den samtidig med jord og dækker den med ca 10 cm jord. Så med det samme eller plant efter 14 dage.

Medens du fylder en spand, vil det madaffald, som ligger nederst, begynde at fermentere og blive til det, vi kalder bokashi. Når spanden er fyldt, fermenterer madaffaldet færdig i løbet af 14 dage. Bokashi er i starten stærkt sur. Allerede 2-3 uger efter, at du har gravet det i jorden vil pH stige fra det sure 3,5 til 6-7. Dermed har det tilpasset sig jordens egen pH og på det tidspunkt kan du plante direkte i den næringsrige jord.

Jordens pH er afgørende for hvordan dine planter trives. pH må gerne ligge i mellem 6 og 7. Her vil de fleste planter befinde sig godt.

kompostorme i bokashi-kompost

Der, hvor jeg graver bokashi i jorden, kommer der mange kompost- og regnorme til – og de kommer helt af sig selv. Jeg behøver f.eks. ikke købe kompostorme til min kompostbeholder i haven – jeg tilsætter bare bokashi, dækker det med jord og lader det være.

Min jord i haven er blevet mere luftig og porøs – med en fin krummestruktur. Jeg vander meget lidt. Jeg sørger for at dække jorden af med organisk materiale som græs og blade. Græs og blade er med til at holde på fugtigheden og samtidig nærer de regnormene. Enten tilsætter jeg bokashi direkte i bedet eller jeg putter den i jordfabrikken. Hvis man ikke har mulighed for at lave en udendørs jordfabrik så kan man forsøge sig med en indendørs jordfabrik.

Læs mere om jordfabrikker

Blomster i haven

Skriv en kommentar