er tilføjet til kurven.

Højbed hos Byhaver

Masser af græsplæne men for lidt plads til at dyrke på – det kan du måske nikke genkendende til.

Hvad gør man så? Græsplænen er et stort uudnyttet areal og meget af plænen bliver alligevel aldrig brugt. Ved at anlægge endnu et par højbede, har jeg også mindre græs at slå til sommer.

For at undgå det hårde arbejdet, det er at grave græsplænen om, valgte jeg denne metode – pallerammer, pap, frisk bokashi og jorddække med bokashi-kompost og bladkompost.

Højbed på græsplænen

Efterårsprojekt

Det er et godt efterårsprojekt. Det er en god tid til at kvæle græsset på, ormene for lov til at æde bokashi og øvrig haveaffald og producerer dermed næringsrig jord. Højbedet etablerer nærmest sig selv.

Jeg købte to store palle-rammer til at placere på græsplænen. Her kommer en trin for trin beskrivelse af hvordan jeg gjorde.

Højbed på græsplænenUndgå græs i højbedet

Hvis jeg sætter højbedet direkte på græsplænen og fylder op med jord, risikerer jeg at græsset lige pludselig dukker op i højbedet. For at undgå græs i højbedet, lagde jeg noget gammelt pap i bunden som blev vandet grundigt. Det kunne også være aviser i et tykt lag. Vandet gør at pappet bliver mere blødt og dermed bliver liggende, hvor det skal og lukker tæt af mod græsset. Det er selvfølgelig en god ide at fjerne diverse labels og tape inden man tager pappet i brug. Det er også en god ide også at lægge pap omkring højbedet, for at undgå at græsset udenfor højbedet vokser ind i bedet. Pappet udenfor højbedet dækkede jeg med barkflis. Jeg bruger i det hele taget ret meget barkflis på gangarealerne.

Jeg har bevidst kun valgt en enkelt palle-ramme i stedet for at stable 2 ovenpå hindanden. Jo højere bedet er, desto større risiko for udtørring af jorden.

Ovenpå pappet hælder jeg en spand med færdig-fermenteret bokashi. Foruden bokashi kan du tilsætte dyregødning, planteaffald fra haven og /eller wrap-græs.

bokashijord
højbede med bokashi
Kartofler i højbedet med bokashi

Det er altid godt at have gang i en jordfabrik. Det kommer mig til gode nu, hvor jeg vil lave et nyt højbed. Bokashijord bliver fordelt ovenpå den friske bokashi.

Til sidst kom der et lag blade, græsafklip og evt. græssilage/wrappet græs fra landmanden. Ovenpå det hele et tyndt lag halm som værn mod regn og kulde.

Til næste forår er bedet klar til nye afgrøder.

Lav bokashi af græs. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Kartofler kræver meget næring og plads

I mine 2 nye højbede skal der gro kartofler og som regel har jorden den rette temperatur og fugtighed først i april til at kartoflerne kan sættes. Glæden ved at dyrke kartofler i egen have er, at man kan gå ud i haven og grave helt friske, små, lækre og sprøde nye kartofler op. Det er et privilegium, som jeg skønner på. 

For at have mest udbytte, så er det muligt at sætte kartofler igen i juni, så har jeg nye kartofler til efteråret.

Sara Bäckmo

I denne video viser Sara Bäckmo hvordan hun laver græsplænen om til bede. Hun bruger pap, avis og ovenpå græsafklip, græssilage, blade og halm. Allerede efter et år er det hele omsat til jord og klar til at plante i.

Jeg kan varmt anbefale at abonnere på Sara Bäckmo’s videoblog

Skriv en kommentar