er tilføjet til kurven.

bykompostspanden på Nørrebro. Foto Ann-Kristin L. Hejl

Det kunne være spændende at høre, hvor din bokashispand står?

bykompostspanden

Der er nemlig mange måder at gøre det på. Jeg ved, at der er en del som stiller dem ovenpå hinanden i køkkenet. Det gør jeg også selv.

Det er selvfølgelig pladsbesparende at lave et bokashispande-tårn.

 

Advarsel: Et bokashispande-tårn ødelægger låget

Desværre er der nogen som oplever, at låget ikke kan holde til presset fra den tunge spand. Når spanden er fyldt vejer den omkring 10 kg. Det er mere end hvad låget i længden kan holde til.

Løs problemet ved at lægge et bræt eller lignende mellem spandene. Det kan være et skærebræt eller hvad man nu synes, der passer bedst. Dermed ligger vægten ikke på den bløde del af låget men på kanten, som bedre kan tåle presset.

Hvis uheldet skulle være sket og låget er gået i stykker, kan du købe nye låg hos Biosa.dk

 

Gem den væk

Andre stiller Bokashispanden i køkkenskabet under vasken, så er den ikke synlig.

Det hele kbykompostspand_placeringommer lidt an på opfindsomhed. I virkeligheden kan den stå hvor som helst i lejligheden/huset – bare det er ved stuetemperatur.

Og så er der dem, som har den ene spand i køkkenet til opfyldning, medens den anden fermenterer færdig i en lun kælder. De behøver ikke nødvendigvis at stå samme sted.

Mange spørger om spanden kan stå udenfor om sommeren. Det kan lade sig gøre – helst på et skyggefuldt sted. Den må ikke stå i direkte sol. Det er vigtigt at temperaturudsvingene ikke er for høje. Hvis mikroorganismerne får det for varmt, dør de og indholdet begynder at rådne og hvis temperaturen bliver for lav, går de i dvale og indholdet begynder at rådne. Når spanden står udenfor, får du en mere ustabil fermentering og risiko’en for forrådnelse er dermed større.

Forrådnelse er kendetegnet ved grøn, blålig, sort mug. Hvid mug er ok og betyder ikke noget for fermenteringen.

 

Kreative løsninger

Og så er der nogen som laver kreative løsninger når der er mange brugere af spanden. Her er en spand med hjemmelavet anvisning: ‘Åben mig 1 x dagligt efter aftensmaden’ Enkelt og fint lavet.

bykompostspanden

En smart løsning til bofællesskabet/kollektivet eller en stor familie.

Du må meget gerne dele dine erfaringer med placering af Bokashispanden i Facebook-gruppen Bokashi og Bokashispanden. Inspirer os og vis os dine fotos.

Skriv en kommentar