er tilføjet til kurven.

Vindyrkning med bokashi og EM

EM vine

Her er historien om en gruppe vinbønder fra Sasbachwalden i Sydtyskland som satser på Effektive Mikroorganismer og Bokashi på deres vingårde.

Moder natur kender ikke til affald. Vinbønderne Susanne og Josef Vierthaler har dannet en gruppe som arbejder med at udnytte affald fra vinproduktionen. De laver nu Trester-Bokashi med Effektive Mikroorganismer til at give næring tilbage til jorden i vinmarkerne. Denne cirkulære dyrkningsmetode bringer dem økonomisk og økologisk mange fordele og tydeligt højere biologisk aktivitet i jorden og en bedre druekvalitet.

Historien går tilbage til japaneren Teruo Higa som for 40 år siden fandt frem til at en særlig samling af opbyggende og sundhedsfremmende mikroorganismer kunne fremme det biologiske liv i jorden og dermed en større næringstilgang og sundhedstilstand hos planterne. I den forbindelse opstod også konceptet med at lave bokashi ved hjælp af disse mikroorganismer.

Mikroorganismerne nedbryder i jorden organisk materiale og gør det spiseligt for planterne og de undertrykker forrådnelse.

Mikroorganismerne og biokul tilsættes den pressede druerest og wrappes (pakke i folie). Dermed kan den lagres.

Når den er modnet og fermenteret færdig udbringes den på vinmarken og lægges omkring vinstokkene.

Denne Bokashi-humus kan næsten fuldstændig binde CO2 og har evnen til at lagre vand. Dermed er planterne også tørkeresistente. Humus danner ligeledes en buffer for kvælstof og fosfor.

Druer, som dyrkes efter disse metoder, har en påviselig højere kvalitet. Der er nu i værk sat et projekt som hedder “Effektiv sammen” = “Effektiv miteinander” som fokuserer på uddannelsen af vinbønderne til at dyrke regenerativt med EM.

Susanne og Josef Vierthaler hvis vine vi nu sælger her i butikken har fået en udmærkelse med et segl “EM-Kostbarkeit” = “EM-Dyrebar”.

Stenmel
Vinmark med bokashi
Vinmark med bokashi

Skriv en kommentar