er tilføjet til kurven.

Bokashi storskala

Flere efterspørger bokashi i storskala. Når man har prøvet det i lille skala, så tænker man straks – hvis bare man kunne gøre det samme med de store mængder af madaffald, som vi producerer dagligt i institutioner, virksomheder, boligforeninger omm.

Jeg har selv forsøgt mig med at starte et projekt med at lave bokashi i større mængder i en restaurant. Dette strandede på meget strikse regler for storskala-kompostering og logistik. Men heldigvis er der andre som har haft lyst og mod på at kaste sig ud bokashi-kompostering i større skala og tage den nødvendige dialog med kommune og fødevarestyrelsen.

Komposten.info testede bokashi-storskala på Aarhus Ø med godkendelse fra Aarhus kommune. Her blev der indsamlet madaffald fra 45 husstande. Madaffaldet blev lavet til bokashi og derefter til bokashi-kompostjord. Resultatet var i top og projektet blev godkendt af Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen valgte endda at ændre reglerne for kompostering i små samfund. Derfor er det nu tilladt at lave større komposteringer i små samfund som mindre øer, andelsboligforeninger, gårdkarreer, små byer og lignende mindre fællesskaber uden, at man behøver spørge om lov først. Du kan læse flere detaljer om projektet på komposten.info’s hjemmeside hvor du kan downloade rapporten.

Så godt gået af  Nynne Juul og Clara Sølvsteen fra Komposten.info.

Hvad er det, som er vigtigt, når man tænker bokashi i storskala?

Måske overvejer du, at din boligforening, et mindre bysamfund eller dit bofællesskab skal i gang med bokashi-kompostering. Her kommer et par tips til, hvad du skal overveje før du går i gang.

  1. Find andre i fællesskabet, som synes, det er en god ide at kompostere.
  2. Fortæl kommunen, hvad I tænker på at sætte i gang og få deres godkendelse til det.
  3. Tag stilling til hvem der har lyst til at varetage pasningen af projektet med at lave bokashi. Trods det at processen kræver en lille indsats, så er det vigtigt, at nogen påtager sig det ansvar. Bokashi passer ikke sig selv. Find en eller to ansvarlige som kender processen og kan vejlede eventuelle andre brugere i, hvordan de skal agere.
  4. Hvor store mængder madaffald drejer det sig om?
  5. Find beholdere i den rette størrelse: 120 liters, 200 eller 600 liters. Det er vigtigt, at de lukker lufttæt. Det kan klares med en gummeliste og en form for spænde/klemme/skruer til at holde låget på plads. Fugtigheden kan reguleres med biokul og/eller træpiller som skal udgøre 10%.
  6. Sørg for at finde en god placering til beholderen.
  7. Tag højde for at processen går langsommere, når temperaturen er under de 15 grader – efterår, vinter og tidligt forår.
  8. Lav en aftale om, hvor bokashi-komposten skal bruges.

Erhverv

Er det et storkøkken i en virksomhed som f.eks. en skole, et sygehus eller anden institution? Så er det vigtigt at kende arbejdsgangen i køkkenet og at instruere køkkenpersonalet i at sortere madaffaldet korrekt. Stil evt. særlige spande til bokashi ved arbejdsbordene. Lav et samarbejde med en bybonde, som kan håndtere bokashi-delen og dyrke spiselige afgrøder. Eller sørg for oplæring af gartneren i at lave bokashi-kompost, som kan bruges som jordforbedring på de grønne områder.

Komposten.info laver bokashi i stor skalaAlt i alt, så er det ganske let. Har du selv prøvet at lave bokashi i Bykompostspanden, så har du allerede det rette fundament at bygge videre på. Men hvis man ikke selv har arbejdet med bokashi før, kan det godt være en udfordring som kræver rådgivning og lidt støtte.

Rådgivning 

Du kan kontakte Maria Ehlert på mail info@bokashidenmark.dk og komposten.info på mail info.komposten@gmail.com

Komposten.info har udgivet en Pixieonlineudgave omkring deres projekt på Aarhus Ø. Download som pdf.fil ved at klikke på linket. I pixibogen kan du bl.a. læse om de nye regler for kompostering fra Fødevarestyrelsen

Fotos nederst på siden er fra Komposten.info som viser Nynne Juul og Clara Sølvsteen i gang med bokashi-komposten på Aarhus Ø.

LINKS til inspiration: Kajodlingen i Göteborg

komposten.info laver bokashi-kompost

Skriv en kommentar