er tilføjet til kurven.

Biokul ovn

Genbrug er altid godt. Udnyt de forhåndenværende ressourcer. Brug en pyrolyseovn til fremstilling af biokul.

Lav dit eget biokul og kog samtidig kartoflerne til aftensmaden. Du får den fineste kul af dit tørrede affald fra haven. Brug små kviste/grene, blade, nøddeskaller, grankogler omm.

Biokul-ovnen er lavet af ædelstål. Den er 31 cm høj, 20 cm i diameter, rumindhold 3,5. Denne ovn er særlig egnet til små stykker brænde, brænderester, træpiller og andet tørret organisk materiale som nøddeskaller, kirsebærkerner, grankogler o.lign.

Ovnen kan udelukkende anvendes udendørs. Den frigjorte energi i form af ild kan bruges til at opvarme vand til en kop kaffe, kogning af kartofler, ris, stegning o. lign
Det resterende kul kan bruges til at fremstille Terra Preta. Bland kullet i din Køkkenkompostspand, når du laver bokashi.

Sikkerhed
Da der laves åben ild, bliver metaldelene op til 400 grader varme, som ved en almindelig grill, og derfor skal sikkerhedsanvisninger overholdes.

Pyrolyse ovn
Biokul

Processen er super enkelt

Jeg sikrede mig et underlag udover fliserne. Det blev den gamle bradepande, som jeg senere skulle bruge til at hælde det afkølede kul ud i.

Tørre pinde og kogler fundet i haven bliver lagt i ovnens inderste kammer. Herefter fik det hele lov til at brænde. Jeg kogte vand til en kop nescafe. Efter ca 15 min var ilden væk og tilbage var kun de glødende træpinde. For at stoppe forbrændingen og at de ikke skulle blive til aske, hældte jeg vand over. Pas på!!!! I den forbindelse står der en kæmpe sky af vanddamp op fra ovnen. Pindene slukker straks og tilbage er det fineste biokul.

OBS når du hælder vand over de glødende pinde, opstår der en glohed vanddamp. Hold afstand og vær forsigtig. Der må ikke være børn i nærheden af ovnen medens dette foregår.

Biokullet er nu klar til tørring. Her er det en god ide at hælde det ud i en flad beholder og stille det i solen indtil det er fuldstændig tørt.

Sådan gør du:

  • Saml ovnen, klap holderne til gryden ud, sæt ovnen på et stabilt underlag som jord eller fliser. Når ovnen er i brug kan der falde glødende aske igennem lufthullerne.
  • Brænderummet fyldes nederst med groft tørt materiale og øverst med fint tørt materiale. Materialet lægges tæt.
  • Antændes fra oven med f.eks. et stearinlys og noget voks eller grillkultænder eller birkebark eller lignende som er let brændbart. Tænd med tørt materiale. Ved fugtigt materiale kan der opstå meget røg.
  • Så snart ilden brænder, kan man sætte en gryde eller en pande ovenpå ovnen. En 10 liters gryde kan ovnen fint bære. Hold afstand for at undgå at støde til ovnen og gryden.
  • Efterfyldning med brændbart materiale kan uden problemer gøres igennem sideåbningen, også selvom der står en gryde på ovnen. Endda længere grene kan man stikke ind og lade brænde lidt efter lidt. Når flammen fra oven og nedefter lægger sig på kullet, så er afgasningen slut. Den glødende kul vil nu brænde videre indtil den bliver til aske. Men hvis du ønsker at lave biokul så skal du stoppe den nedbrænding med vand.
Lav dit eget biokul
Pyrolyseovn

Læs mere om bokashi

Bokashi som fladekompost

Lav biokul med biokul-ovnen

Skriv en kommentar