er tilføjet til kurven.

Kommunal Bokashi-projekt på Færøerne

Færøerne

2 gange har jeg besøgt Færøerne. Begge gange har det været med det formål at fortælle om Bokashi. Og nu er det Susanna Berg fra Færøerne der fortæller om Bokashi til mig. Susanna Berg er Umhvørvisleiðari / CGO hos IRF, et affaldsselskab på Færøerne. Det er inspirerende at tale med Susanna om Bokashi. Her er hvad hun fortæller.

IRF har valgt, at Bokashi skal være en del af deres affaldssorterings løsning. Kommunen giver 50% til køb af et Starter Kit med 2 Bokashispande og 1 kg Bokashiklid.

IRF har lavet en side hvor man bliver inspireret til at lave sin egen Bokashikompost i haven https://irf.fo/bokashi/

Bokashi

913 husstande er gået i gang. IRF har uddannet bokashi konsulenter som hjælper øvrige kommuner i gang og inviterer til Bokashi-workshops.

De har lavet en færøsk Facebook-gruppe hvor der deles erfaringer og stilles spørgsmål og indtil videre er der 1400 medlemmer i gruppen. Det viser at der er en stor interesse for projektet.

Ideen er, at man selv komposterer sit madaffald i haven. Det kan enten være i højbede eller i en jordfabrik eller på anden måde – se illustration.

Bokashi kompost

Illustrationen viser forskellige måder at anvende bokashi på. Ill. v. Maria Ehlert

Affaldshåndtering er dyrt og tungt. Og allerede nu har man bemærket, at de affaldscontainere fra de forskellige husstande, som laver bokashi, vejer betydeligt mindre.

En af de meget positive overraskelser er at Bokashi-kompostering har givet mange orme i komposten og i haverne.

Færøerne har ved et uheld importeret jord indeholdende den Newzealandske Fladorm. Fladormen lever af regnorme og kan reducere bestanden af regnorme betydeligt og dermed påvirke økosystemet uheldigt.

Med Bokashi kan bestanden af de almindelig kendte regnorme forhåbentlig igen øges og dermed skabe en næringsrig jord og et økosystem i balance.

*IRF er et affaldsselskab på Færøerne som er ejet af 29 kommuner.

Skov i Færøerne

Skriv en kommentar