er tilføjet til kurven.

Hvornår kan jeg tappe bokashivæske fra spanden?

Gæringsvæske

Udover kompost til jordforbedring producerer Bokashispanden en væske, som er et rigtig godt jordforbedringsmiddel for planterne – såvel inde som ude.

Bokashispanden har dobbeltbund med dræn til opsamling af væsken og en tappehane, så man kan have glæde af denne næringsrige bokashivæske til planterne.

Væsken indeholder næringsstoffer fra dine madrester, og sammen med de Effektive Mikroorganismer tilfører den jorden vigtig næring og forbedrer mikrolivet.

Det kan tage op til en uge inden fermenteringen i spanden kommer i gang. Det er fermenteringen som er medvirkende til at der kommer væske. Derfor er det vigtigt at presse madaffaldet med det medfølgende stempel – både for at fjerne luftlommer men også for at presse væsken ud af madaffaldet. Det anbefales, at du tapper bokashisvæske fra spanden et par gange om ugen.

Når der kommer gang i fermenteringen sørger mikroorganismerne for at opløse træstoffet og madaffaldet bliver blødt, væske frigives og drænes. De optimale forhold som giver en effektiv fermentering er den rette fugtighed – hverken for vådt eller for tørt, ingen ilt, en temperatur der svarer til stuetemperatur og tilstrækkelig af de Effektive Mikroorganismer.

Bokashivæske
Bokashivæske
bokashivæske i PET flaske

Mængden af væske afhænger af indholdet i spanden. Frugt og grønt giver mere væske end andre madrester. Er der mange rester af rødbeder, bliver væsken rød. Og større mængder af brød og pasta i spanden vil mindske produktionen af væske, da en del af væsken vil blive absorberet af brødet og pastaen.

Bokashivæsken lugter surt og har en pH omkring 3 til 4, dvs at den er meget kraftig. Derfor er det vigtigt, at den fortyndes med vand, inden den bruges til at gøde planterne med. Du kan enten bruge den straks eller gemme den i en lufttæt beholder i køleskabet. Væsken skal anvendes indenfor et døgn, når den opbevares ved stuetemperatur. Hvis den opbevares i køleskabet, holder den 3 til 4 dage.¨

Væsken kan blandes med biokul. Biokullet opsuger næringen og kan derefter tilsættes din jord i haven.

 

Det kan lugte lidt, når du vander med bokashivæsken, men lugten forsvinder efter kort tid.

Gødning til potteplanter og haven
Fortynd bokashivæsken 1:100 eller 1:200 med vand og brug den til vanding såvel ude som inde. Du lærer hurtigt, hvor meget planterne kan tåle. Undlader du at fortynde, skades planternes rødder, og i værste fald går planten ud.

Tips:
50 ml i 5 liter vand.

Bokashivæske i afløbet

Modvirker lugt og fedtpropper i afløb
Om vinteren, når du ikke har så meget brug for den flydende gødning, er det nemmest at hælde væsken direkte i afløbet. Her behøver det ikke at blive fortyndet. Mikroorganismerne modvirker aflejringer og fedtansamlinger i afløbet. De øger effektivt omsætningen i sivbrønde og mindsker lugten, hvis du hælder tilstrækkelig med bokashivæske i.

Træer og buske
Du kan fordoble styrken til træer og buske udendørs.

Haven i Laven

Hvorfor kommer der ikke noget bokashivæske efter 3-5 dage?

Det kan være, at du har tilsat madaffald som suger væske, f.eks. brød. Det kan også være, at der ikke er kommet gang i fermenteringen, fordi låget ikke har været lukket, du har tilsat for lidt kompostgær eller spanden har stået for koldt.

Join the discussion 4 kommentare

Skriv en kommentar