er tilføjet til kurven.

Appelsin og kaffegrums fjerne lugten

… kan bruges når det lugter for surt.

Har du lagt mærke til at kaffegrums og appelsin dæmper den sure lugt, som kan komme fra kompostspanden. Appelsinen giver en behagelig citruslugt og kaffegrums dæmper den næsten helt.

BiokulJeg bruger selv biokul. Biokul fremstiller jeg i en lille pyrolyseovn som giver en ren forbrænding og efterlader en meget fin kvalitet biokul. Når jeg tilsætter mit hjemmelavede biokul til spanden neutraliseres al lugt.

Hvorfor lugter bokashi surt?
Der er flere måder at kompostere på: f.eks. ved forrådnelse, iltning eller ved fermentering.

Rådden lugt opstår under en forrådnelsesproces, men ikke ved en fermenteringsproces. Mange kender den rådne lugt fra den grønne plastikbeholder i haven eller fra overfyldte containere i sommervarmen.

Laver du bokashi, bruger du en fermentering/syrning. Gær, mælkesyrebakterier og andre nyttige bakterier i kompostgæren fermenterer dit madaffald. Derfor lugter din bokashi af syltede agurker eller surkål og det er især bokashivæsken som har den mest sure lugt.

For at sikre en god fermentering er det vigtigt, at der ikke kommer ilt til madaffaldet. Derfor er et tætsluttende låg et “must”. Sørg for, at der er så lidt væske i dit madaffald som muligt. Pres madaffaldet godt sammen for at undgå luftlommer. Tilfør nok kompostgær. Fylder du kød, fisk og mælkeprodukter i spanden så tilsæt ekstra kompostgær, da disse ting har en længere nedbrydningstid end grøntsager.

Hvis det lugter for surt kan det være, at det er for fugtigt: Husk at dræne hver 3. dag. Du kan evt. tilføre køkkenrullepapir, eller lidt uti-revne æggebakker for at suge noget af fugten. Selve fermenteringen gør at væske frigives fra madaffaldet. Væsken drænes gennem et si ned i et kammer, hvor du kan tappe fra.

Begynder det at lugte af madaffald, kan du prøve at tilsætte en teskefuld sukker. Det er med til at kickstarte mikroorganismerne. De elsker sukker og sætter dermed hurtigere gang i gæringen.

Følgende 6 punkter sikrer en god fermentering i spanden:

  • fermenteringen skal foregå ved stuetemperatur
  • låget skal være helt lukket
  • væske tappes fra løbende
  • der skal tilsættes kompostgær ved hver påfyldning
  • madaffaldet skal presses sammen med stemplet ved hver påfyldning
  • der må ikke tilsættes flydende væsker

Læs mere om biokul her:

Biokul og bokashi

Terra Preta

Skriv en kommentar