er tilføjet til kurven.

Start en fortovshave …

Fortovshave

… men kun i København – indtil videre.

Københavns kommune arbejder på at skabe bedre og mere bynatur. I en by der bliver større og større er det svært at finde plads til etablering af parker og grønne områder. Derfor er det en kærkommen håndsrækning når indbyggerne selv sætter skovl under egen grøn fortovshave.

Altankasser og potter – det hele kan bruges til en fortovshave.  Store plantekummer og plantekasser skal stå tæt op af en mur – jo større kummer desto mindre fare for tyveri eller væltede krukker i storm og uvejr. Der kan snildt tilføjes en lille bænk, så du kan nyde din grønne “forhave” – enten dig selv eller sammen med andre. Bredden af dit fortov bestemmer størrelsen af fortovshaven.

Etablering af fortovshave

1. Der skal friholdes en passage med en bredde på minimum 1,5 m på fortovet.

2. Spørg om lov hos dem, der ejer din bygning eller hos grundejeren, før du begynder at planlægge din fortovshave.

3. Ansvar: Det er vigtigt, at den private grundejer eller din boligforening har en forsikring, som dækker skader.

4. Renhold: Det er dig og din boligforening eller grundejerforening mm., der har ansvaret for at holde arealet ved din fortovshave pænt og rent.
Politikken

LINK: Guide til fortovshave

Undersøg også hvad der er af projekter i gang i dit lokalområde som du kan koble dig på – her er et eksempel fra Omraadefornyelse, Københavns Kommune for Nørrebro:

Urban farming-puljen

Brænder du for at lave grønne projekter? Vil du lave mobile bede i gaden, byhaver, bybier eller lånehøns? Urban farming-puljen er for dig, der brænder for at lave grønne projekter sammen med dine naboer eller andre i kvarteret.

Puljens formål er at understøtte og udvikle det grønne græsrodsmiljø på Nørrebro. Det skal være nemt for beboere på Nørrebro at finde og deltage i grønne aktiviteter. Du kan både søge penge til længerevarende forløb og enkeltstående events. Events skal dog være koblet til bagvedliggende projekter. Puljemidlerne uddeles inden for to forskellige projektstørrelser:

Urban Farming – Projekter mellem 0-40.000 kr. Deadlines er løbende.

Urban Farming maxi – Projekter over 40.000 kr. behandles på styregruppemøder. Deadlines: 30. december, 28. februar og 30. april

Hvis du er interesseret i at høre mere kan du skrive til Rasmus Blindum på E72U@tmf.kk.dk

Ideer og inspiration
Jeg har samlet et par ideer til fortovshaver på min Pinterestprofil

Cultivation Street
Her er et eksempel fra England hvor man har lavet en landsdækkende kampagne om hvem der kan lave den fineste have i gaden. Målet er at fremme socialt samvær, viden om det at dyrke og en grønnere gade til fælles glæde. Denne lille video viser hvem der har vundet konkurrencen og hvad det betød for dem at deltage i projektet.

 

Se også Mads Tagtomat som leverer færdige fortovshaver.

 

Skriv en kommentar