er tilføjet til kurven.

Jordfabrik med bokashi om vinteren

Jeg er fascineret af den funktionalitet og enkelthed som jordfabrikken står for. I princippet kunne jordfabrikken bare være en potte med bokashi og jord i. Kompost kan håndteres i det store, men også i det små. Bokashi gør det hele meget mere enkelt og fleksibelt.

Måske er det første gang, at du skal lave en jordfabrik. Og du undrer dig over, om det er muligt at lave bokashi-kompost her om vinteren.

 

Her kommer et eksempel på en lille jordfabrik i haven i december

Der har lige været frost og der ligger is ovenpå lågene til mine jordfabrikker i plastkasserne ude i haven. Der er to kasser. Begge med små runde huller i bunden, så ormene og de andre små kompostvenner kan komme indenfor og tage for sig af retterne.

Der er også lufthuller i siderne, sådan at jordfabrikken kan ånde.

Bykompostspanden er fyldt og nu skal den tømmes. Men først er jeg nysgerrig efter at se, om der er liv i bokashi-komposten i jordfabrikken –  trods kulden.

Jordfabrik med bokashi om vinteren
Kompostorme i jordfabrikken
Jordfabrik om vinteren

Der er kompostorme i jordfabrikken. De er lyssky og er hurtigt væk, når jeg fjerner et lag blade og bokashikompost. Jeg nåede lige at få et foto af en kompostorm inden også den var væk. Indholdet i jordfabrikken er en blanding af bladkompost og bokashikompost som er fugtig, meget opblødt og mørkt.

Når temperaturen er lav, så søger kompostorme normalt ned i jorden, hvor der er frostfrit. Hvis jeg nu havde isoleret kasserne med halmballer, så havde der højst sandsynlig vrimlet med kompostorme. Du kan vælge et tykt lag halm, lidt møg eller blade øverst i beholderen som er med til at holde på fugten og varmen. Du kan også grave kassen ned i jorden, sådan at kun toppen er ovenfor.

Kompostorm har ingen tænder, så derfor er det bløde, fermenterede madaffald nemt at fordøje. Ormene optager det opblødte bokashi ved at foretage sugende og synkende bevægelser med munden. En kompostorm kan fortære mere end halvdelen af sin egen vægt – hver dag.

Lige nu bruger jeg udelukkende blade, i stedet for jord i fabrikken. Dem er ormene også vilde med og de isolerer og holder på varmen. Jordfabrikken bliver ikke for tung og er dermed nem at flytte hvis behovet herfor opstår. De kan også stables, men så vil ormene have sværere ved at komme ind i den øverste kasse og lave deres jordarbejde.

Blade til jordfabrikken
Blade i jordfabrikken

Skriv en kommentar