er tilføjet til kurven.

Kan jeg kompostere på min altan?

Altan. Foto Ann-Kristin Løye Hejl

Jeg dyrker afgrøder på min altan. Kan jeg lave min egen kompost på altanen? Jeg har ellers ingen anden adgang til jord.

Dette spørgsmål hører jeg tit. Jeg kan virkelig godt forstå behovet. Der er ikke noget bedre end at genbruge madaffald til kompost og se den nye mad vokse frem lige ude på altanen.

Komposter i lejligheden med Bykompostspanden
Du bestemmer i sidste ende selv hvor meget bokashi-kompost, du vil lave med Bykompostspanden. Når du først kommer i gang med at sortere dit madaffald, opdager du pludselig hvor store mængder mad, du smider ud. Så meget bokashi-kompost kan du simpelthen ikke bruge på en gennemsnits-storby-altan.

TIP: producer kun så meget bokashi-kompost som du kan omsætte på altanen. Resten af madaffaldet må gå ud til den almindelige renovationsordning.

Jordfabik stablesTIP: LAV EN JORDFABRIK (se tidligere blogindlæg). Du skal bruge en beholder af kraftig plast (se foto). Ingen huller i bunden. Der skal kunne lægges låg på for at beskytte mod regn. Låget skal ikke lukke lufttæt. Byg en trækasse eller find evt en flot genbrugstrækasse (se foto) som kamuflerer plastikkassen. I bunden af plastikkassen lægger du avispapir eller et godt lag træpiller, som er med til at suge overskydende væske og dermed undgår du forrådnelse. Køb noget jord – kvaliteten er underordnet. Du kan også bruge jord fra gamle krukker og potteplanter. Læg 10 cm jord i bunden, dernæst bokashi fra Bykompostspanden som blandes med jord. Ovenpå det hele lægges lige så meget jord, sådan at din bokashi er dækket godt til – ca. 10 cm. Du må gerne tilføre et par orme. Du kan købe orme på nettet men du kan også grave dem op i naturen. Vent nu 2 til 4 uger. Om sommeren 2 uger og efterår/forår 4 uger. Husk, at når temperaturen falder under de 10 grader går det hele i stå. Omsætningen er bedst om sommeren.
Hvis der er plads på altanen kan du snildt have 2 kasser til bokashi. Den ene fyldes og den anden indeholder din bokashi-kompost som du kan bruge til dine planter.

Jordfabrik
En plastkasse og en smuk trækasse som kan kamuflere plastikkassen på altanen. Husk at låget skal ligge løs på. Hvis du heller vil sætte låget ordentlig på, så skal du bore huller i siden af plastkassen. Jordfabrikken skal kunne ånde.

 

TIP: Brug af bokashi-kompost i krukker. I stedet for at plante krukken om og udskifte jorden, så kan du lægge bokashi-komposten på toppen som jorddække. Ovenpå kan du beskytte komposten med en jutesæk, smukke sten, strandskaller, blade, græsafklip, grankogler som er med til at holde på fugten (få mere inspiration hos Havefolket). Bokashi-kompost er den kompost hvor madaffaldet har været blandet med jord i mindst 14 dage inden den bruges som jorddække. Langsomt afgives næringen til den underliggende jord.

Du kan også bruge din bokashi direkte fra spanden i krukken – vel at mærke inden du planter. Put et par sten eller lecanødder i bunden. Dernæst 1/4 jord, 1/4 bokashi direkte fra spanden og til slut 2/4 jord. Lad krukken stå i 14 dage og så er den klar til at plante i. Den friske bokashi sørger for næring til dine planter indtil næste sæson.

Altan på Nørrebro. Foto Ann-Kristin Løye Hejl

TIP: Lav evt et lille fleksibelt højbed (se tidligere blogindlæg) af to plastikkasser og fyld den nederste kasse med bokashi og jord.  Du bestemmer selv størrelsen på kasserne. Husk at jord er tung. Undgå direkte kontakt med altangulvet hvis det er lavet af træ. Sørg altid for at bedet er hævet lidt og at der kan komme luft ind under. Dette gælder også krukker. Dermed beskytter du terrassebrædderne mod grimme pletter og råd.

Kommunens regler
Til slut vil jeg lige fremhæve at der i alle kommuner er regler for kompostering og brug af kompost i byerne. Jeg vil anbefale, at du undersøger dette nøje.

Join the discussion En kommentar

  • […] Bykompostspanden forhandles hos bokashidanmark.dk og Maria Ehlert som står bag, er ekspert indenfor kompostering, jord og microorganismer. På bloggen kommer hun med flere gode råd og anvisninger i forbindelse med kompostering. Hvis du også vil igang med at kompostere på din altan, har bokashidanmark.dk en miniguide lige her. […]

Skriv en kommentar