
Mug er ikke bare mug
Hvordan kommer der dårlig mug
- der er tilført for få mikroorganismer i form af bokashiklid
- der er kommet ilt i spanden fordi låget ikke har været lukket eller fordi der er en revne i låget
- spanden har stået for varmt
- madaffaldet kunne ikke fermentere på grund af manglende varme
- madaffaldet har stået i dagevis før det kom i spanden
- der er tilført for meget rådden madaffald
Et eksempel på hvordan der har dannet sig hvid mug på låget til en Bokashi Biosa Pure spand. Dette er fuldstændig harmløst og et tegn på at bokashi’en er modnet.
Hvad er det som mikroorganismerne i bokashiklid kan?
Allerede i det gamle Grækenland praktiserede man mælkesyregæring for at gøre grøntsager holdbare. Fermentering er en af de ældste og mest udbredte konserveringformer i verden. Gennem dannelsen af mælkesyre bliver forrådnelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier udkonkurreret og ødelagt. De tilstedeværende vitaminer og næringsstoffer bevares. Dermed kunne man om vinteren forebygge vitaminmangel.
I fermentationsprocessen lever mælkesyrebakterierne af kulhydrater (sukker) fra det organiske materiale som f.eks. madaffald. Kulhydraterne bliver igennem stofskifteprocesser til mælkesyre og andre stofskifteprodukter.
Det fantastiske ved Bokashi er at der udover mælkesyrebakterier også er fotosyntetiske bakterier, gær- og andre svampearter tilstede. Disse medvirker til opbygningen af enzymer, vitaminer, syrer og mineraler af det organiske materiale og stofskifteprodukterne fra mikroorganismerne
Sådan kan organisk affald blive til værdifuld gødning, som beriger jorden med essentielle bakterier og på bæredygtig vis med vigtige næringsstoffer som kvælstof, magnesium, fosfor, syre og enzymer. Derfor skal organisk materiale ikke ødelægges ved en langtidslagring, men direkte og effektivt tilbageføres til det naturlige kredsløb. Bokashi-teknikken er et ægte og bæredygtigt alternativ til den kemiske gødning.
Seneste kommentarer