er tilføjet til kurven.

Der er hvid mug på min bokashi

Hvid mug i min bokashi

Mug er ikke bare mug

Ved visse ostesorter er mug meget velkommen, men i brødet ønsker vi helst ingen mug overhovedet. Også i bokashi er der god og dårlig mug.
I Bokashi er hvid mug et tegn på, at din bokashi er modnet. Det er gærsvampene, som viser at fermenteringen er afsluttet. Den kan uden problemer graves i jorden.
Men der findes også den dårlige mug, som vi ikke ønsker i vores Bokashi. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på.

God mug

Hvid belægning - måske kun pletvis

God mug

meget tynd hvid belægning men kan ved længere lagringstid også være tykkere.

God mug

lugter syrligt

God mug

er tegn på at bokashi'en er modnet

Dårlig mug

Grå, grøn, sort eller blå skimmel

Dårlig mug

kan være fluffy med hår

Dårlig mug

lugter ubehageligt af råd

Dårlig mug

smides ud til renovationen til madaffald eller graves i jorden i haven. Spanden skoldes og rengøres grundigt med Microferm eller Eddike.

Hvordan kommer der dårlig mug

  • der er tilført for få mikroorganismer i form af bokashiklid
  • der er kommet ilt i spanden fordi låget ikke har været lukket eller fordi der er en revne i låget
  • spanden har stået for varmt
  • madaffaldet kunne ikke fermentere på grund af manglende varme
  • madaffaldet har stået i dagevis før det kom i spanden
  • der er tilført for meget rådden madaffald

Hvid mugEt eksempel på hvordan der har dannet sig hvid mug på låget til en Bokashi vol 2.0 spand. Dette er fuldstændig harmløst og et tegn på at bokashi’en er modnet.

Hvad er det som mikroorganismerne i bokashiklid kan?

Allerede i det gamle Grækenland praktiserede man mælkesyregæring for at gøre grøntsager holdbare. Fermentering er en af de ældste og mest udbredte konserveringformer i verden. Gennem dannelsen af mælkesyre bliver forrådnelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier udkonkurreret og ødelagt. De tilstedeværende  vitaminer og næringsstoffer bevares. Dermed kunne man om vinteren forebygge vitaminmangel.

I fermentationsprocessen lever mælkesyrebakterierne af kulhydrater (sukker) fra det organiske materiale som f.eks. madaffald. Kulhydraterne bliver igennem stofskifteprocesser til mælkesyre og andre stofskifteprodukter.

Det fantastiske ved Bokashi er at der udover mælkesyrebakterier også er fotosyntetiske bakterier, gær- og andre svampearter tilstede. Disse medvirker til opbygningen af enzymer, vitaminer, syrer og mineraler af det organiske materiale og stofskifteprodukterne fra mikroorganismerne

Sådan kan organisk affald blive til værdifuld gødning, som beriger jorden med essentielle bakterier og på bæredygtig vis med vigtige næringsstoffer som kvælstof, magnesium, fosfor, syre og enzymer. Derfor skal organisk materiale ikke ødelægges ved en langtidslagring, men direkte og effektivt tilbageføres til  det naturlige kredsløb. Bokashi-teknikken er et ægte og bæredygtigt alternativ til den kemiske gødning.

Skriv en kommentar