er tilføjet til kurven.

Start din køkkenhave om efteråret

Højbed

Foråret begynder om efteråret

Det er nu du kan starte med at gøre klar til foråret. Fra sensommer og frem til frosten sætter ind er det en god tid til at bygge et bokashi højbed til foråret eller til vinterdyrkning.

Det er meget vigtigt at lægge en plan for højbedene. Står der store træer i nærheden så vil de være med til at stjæle næring og vand fra dine planter. Derfor kan det være afgørende for trivsel og vækst hos planterne at de ikke skal konkurrere med andre vækster som f.eks. træer.

Undgå konkurrence fra træer og hække
For at undgå konkurrence fra træer og hække, skal der lægges en ukrudtsdug/ eller lign. i bunden af højbedet.

Pallerammer
Køb nogle pallerammer eller lav selv rammer og stabel dem ovenpå hinanden til den højde du ønsker. Jeg vil anbefale kun at stable højst 2 pallerammer ovenpå hinanden. I en varm sommer tørrer jorden hurtigere ud i et højt højbed.

Aviser og pap
Ovenpå  dugen eller græsset har jeg jeg lagt et tykt lag pap og aviser. Pap og aviser vil holde på fugtigheden. Hvis højbedet skal ligge på en græsplæne uden ukrudtsdug danner pap og aviser et værn mod græsset som ikke kan vokse op igennem højbedet. Fjern tape og andet plastiklignende fra pappet. Vand pap og aviser, sådan at de lægger sig fladt mod jorden.

Grene og træ
Aller nederst lægger jeg tykke og tynde grene. Træet og grenene virker som en svamp når det regner og frigiver vandet langsomt i tørre perioder. Når træet nedbrydes frigives der næring til planterne og der produceres varme i jorden som gør, at planternes vækstperiode forlænges. Grenene sørger også for luft til rødderne.

Blade til komposten
Haveaffald

Haveaffald
Nu kan du bygge højbedet op med haveaffald. Masser af haveaffald. Haveaffaldet må gerne gå helt op til kanten af højbedet. Stil dig op i det og hop sådan at det presses godt sammen og der bliver plads til de sidste lag. Nedfaldsblade og græsafklip kan også bruges.

Aviser og pap
Ovenpå haveaffaldet som også kan indeholde ukrudt, lægges et lag med aviser/pap. Dette lag skal forhindre, at ukrudt vokser op igennem jordlaget. Pap og jord opløses med tiden.

Bokashi
Ovenpå aviserne kommer et lag bokashi blandet med jord.

Jord
Ovenpå den jordtilblandede bokashi lægges et lag med mindst 10 cm jord.

Jorddække
Og for at beskytte jorden et lag jorddække med f.eks. blade eller græsafklip.

højbed med bokashi
Højbed
Højbed med jorddække
Højbed med jorddække

Forårs- eller vintersåning
Nu er højbedet klar til at modnes til foråret eller klar til at vinterså.

Du kan vinterså hele efteråret og frem.

Du kan så dild, persille, gulerod, purløg, morgenfrue, hjulkrone, solsikke, spinat, spinatbede og vårsalat, pak choi, tat soi omm.

Du kan sætte vinterstikløg og hvidløg i oktober. Jeg sætter hvidløg hvert år i oktober og høster i juli året efter.

Jeg har lige sået rucola og plantet vintersalat ud i højbedene.

Jeg kan anbefale en bog om vintersåning skrevet af svenske Sara Bäckmo. Den er på svensk og hedder Vinterodling.

Højbed i september. Byhaver.dk

Join the discussion 2 kommentare

Skriv en kommentar