er tilføjet til kurven.

Hun fik ørkenen til at blomstre

Foto: Annika Lundorf

Her kommer en beretning fra Annika Lundorf. Hun har erfaring med at lave og anvende bokashi – især i eksotiske lande som Dubai og Thailand. Læs denne fine fortælling om hendes oplevelser med bokashi.

Foto: Annika Lundorf
Forfatter Annika Lundorf

 

Jeg har altid haft en drøm om at få ørkenen til at blomstre. Muligheden fik jeg, da jeg flyttede til Dubai. Med kun ørkensand i haven kunne jeg allerede fornemme, at jeg ville blive deprimeret. Alle farver var beige, beige beige uanset hvor man end kiggede hen. Endda selve huset og væggene omkring huset var beige.

Hvordan skulle jeg plante og dyrke noget under disse forhold? Jeg læste en artikel om Bokashi og blev fuldstændig begejstret ved den blotte tanke om at kunne producere min egen jord. Men da Bokashi skal blandes med jord for at blive til jord, begyndte jeg at arbejde med at lave jordfabrikker. Med den jord kunne jeg plante træer og buske. Oohweee som det dog groede.

Foto: Annika Lundorf

En jungle i ørkenen

Udtrykket ’Græsset er grønnere på den anden side’, var virkelig en sandhed – i det mindste for mine naboer. Vores græs var kraftig og sundt sammenlignet med deres, der engang havde været rullegræs lagt direkte på sandet.

Jeg dyrkede så mange tomater, squash og agurker, så vi nærmest fik en lille jungle i haven. Frangipani træer blev høje og bar masser af blomster. Naboerne spekulerede på, hvad det var for planter, vi havde fået fat i.

Da vi så skulle flytte fra Dubai opdagede vi, at der stod i lejekontrakten, at man skulle genskabe haven, som den var, da man flyttede ind. Vi forsøgte at forklare, at vi faktisk havde forbedret kvaliteten og udseendet af haven. Men nej. Der var ikke noget at gøre.

På det tidspunkt havde jeg inspireret en af vores venner til at bruge Bokashi.  De overtog med stor glæde alle de træer og buske vi havde i haven. De flyttede dem over til deres hus.

Foto: Annika Lunddorf

Glade frøer i Thailand

Efter Dubai flyttede vi til Thailand og her startede jeg straks med mit Bokashi-projekt igen. Her var der ikke brug for jordfabrikker. Men vi kom i midten af regntiden, så de første par måneder forvandlede Bokashi sig til en muddervælling. Da vinteren omsider kom, blev både jeg og min have glade igen. Glade var også frøerne i området. De invaderede min have til et festmåltid af de regnorme som var blevet tiltrukket af min Bokashi. Med frøerne kom der også slanger. Det var ikke så behageligt. Derfor overgik jeg til at bruge jordfabrikken igen.

Foto tv: Annika Lundorf samme med sin datter 
og deres nyplantede mangotræ
Foto: Annika Lunddorf

Danmark

Nu er vi tilbage på skandinavisk jord, og jeg er glad for at have sat skovlen i den danske muld for at dyrke efter årstiderne  – selvfølgelig med bokashi.

Alle fotos tilhører Annika Lundorf

Skriv en kommentar