Her er historien om en gruppe vinbønder fra Sasbachwalden i Sydtyskland som satser på gode mikroorganismer og Bokashi på deres vingårde.
Moder natur kender ikke til affald. Vinbønderne Susanne og Josef Vierthaler har dannet en gruppe som arbejder med at udnytte affald fra vinproduktionen. De laver nu Trester-Bokashi med gode mikroorganismer som findes i Terra Biosa til at give næring tilbage til jorden i vinmarkerne. Denne cirkulære dyrkningsmetode bringer dem økonomisk og økologisk mange fordele og tydeligt højere biologisk aktivitet i jorden og en bedre druekvalitet.
Historien går tilbage Japan hvor man for 40 år siden fandt frem til at en særlig samling af opbyggende og sundhedsfremmende mikroorganismer kunne fremme det biologiske liv i jorden og dermed en større næringstilgang og sundhedstilstand hos planterne. I den forbindelse opstod også konceptet med at lave bokashi ved hjælp af disse mikroorganismer.
Mikroorganismerne nedbryder i jorden organisk materiale og gør det spiseligt for planterne og de undertrykker forrådnelse.
Mikroorganismerne og biokul tilsættes den pressede druerest og wrappes (pakke i folie). Dermed kan den lagres.
Når den er modnet og fermenteret færdig udbringes den på vinmarken og lægges omkring vinstokkene.
Denne Bokashi-humus kan næsten fuldstændig binde CO2 og har evnen til at lagre vand. Dermed er planterne også tørkeresistente. Humus danner ligeledes en buffer for kvælstof og fosfor.
Druer, som dyrkes efter disse metoder, har en påviselig højere kvalitet. Der er nu i værk sat et projekt som hedder “Effektiv sammen” = “Effektiv miteinander” som fokuserer på uddannelsen af vinbønderne til at dyrke regenerativt med de gode mikroorganismer som også findes i Terra Biosa.
Susanne og Josef Vierthaler hvis vine vi nu sælger her i butikken har fået en udmærkelse med et segl “EM-Kostbarkeit” = “EM-Dyrebar”.
Seneste kommentarer