er tilføjet til kurven.

Dit madaffald – en kæmpe ressource

Madaffald

Lav gødning til haven af madaffald. Lad maden cirkulere fra bord til jord og jord til bord. Dyrk selv med bokashi og sæt et mindre CO2-aftryk.

Med Bokashispanden laver du den fineste bokashi af dit madaffald*. Og når jeg siger madaffald, så gælder det ALT madaffald – lige bortset fra flydende mad som mælk, juice, eddike, saftevand osv.

Selve fermenteringen i Bokashispanden gør, at dit madaffald delvist nedbrydes i en lufttæt beholder ved hjælp af mikroorganismer. Så enkelt er det at  lave bokashi. Der dannes næsten ingen CO2, ingen metan eller andre skadelige gasser. Spanden er et lukket system, og det, som kommer ned i spanden, bliver i spanden.

Højbed med bokashi
Højbed med grønkål

Hæld dagligt eller hver anden dag det madaffald, som du har samlet, i Bokashispanden. Pres det godt sammen for at fjerne luftlommer. Tilsæt bokashiklid som indeholder de effektive mikroorganismer.

Fortsæt sådan til spanden er fyldt. Nu skal madaffaldet fermentere i 14 dage og forvandles til bokashi. Efter 14 dage er den klar til at blive gravet i jorden.

Grav en rende som er 20-30 cm dyb og 1 meter lang, fyld bokashi i, findel det med spaden og bland godt med jord. Herefter dækkes det med ca 7-10 cm jord. Efter 2 til 4 uger kan du så eller plante i jorden.

Hvis du vil bruge din bokashi som gødning til planter i vækst, så grav det ned i en afstand omkring 30 cm til planten.

Eller lav dit eget bokashi-kompostlager med en jordfabrik. Grav det ned i et særligt afgrænset område som f.eks. en kasse lavet af pallerammer eller en gammel havekompostcontainer fra kommunen. Her kan du så løbende hente bokashi-kompost.

Madaffald er den mad, som ikke kan spises og som smides ud til renovation eller til kompostering.

Madspild er den mad som potentielt kunne spises. Det kan være rester fra en middag derhjemme eller mad der overskrider tidsfristen for holdbarhed og dermed ikke kan sælges i supermarkedet og ender i affaldscontaineren.

Fra madaffald til bokashi

Dit madaffald kommer til gavn på flere måder, hvis du laver bokashi. Så vigtigt er dit madaffald for jorden:

  • for det første så laver bokashi ingen metan og meget lidt CO2. Allerede bokashi-processen er klimavenlig i sig selv.
  • hvis du laver bokashi hjemme i dit køkken og bagefter graver den ned i din have, skal dit madaffald ikke transporteres til et sted, hvor det skal bruges i produktionen af biogas. Det bliver brugt på stedet og er dermed mindre CO2 belastende.
  • dit madaffald bliver til ny mad/afgrøder. Og hver en lille ny plante omdanner kuldioxyd til ilt.
  • dit madaffald er en fantastisk jordforbedring og giver ny næring og et bedre mikroliv til din jord
  • dit madaffald er med til at danne humus i jordens toplag. Humus forhindrer udtørring af jorden, binder næringsstoffer og er et lager for kulstof.

Hvad er humus egentlig?

Humus er den ingrediens i jord som farver jord chokoladebrun, har en sød lugt og er essensen i en frugtbar jord. Det er den stabiliserende jord-lim som er afgørende for om voldsomme skybrud vil ødelægge den tynde og vigtige skorpe af muld. Den frugtbare jord holdes sammen af noget organisk materiale, som vi kalder humus.

Så selvom du ikke vil dyrke afgrøder, så kan du dyrke den frugtbare jord og lave humus ved at lave bokashi-kompost.

Endnu en måde at få et mindre CO2-aftryk i ens liv.

Bokashi i højbedet

Anbefalet læsning

DirtDirtThe Erosion of Civilizations

Skrevet af Professor David R Montgomery

Dirt, soil, call it what you want—it’s everywhere we go. It is the root of our existence, supporting our feet, our farms, our cities. This fascinating yet disquieting book finds, however, that we are running out of dirt, and it’s no laughing matter. An engaging natural and cultural history of soil that sweeps from ancient civilizations to modern times, Dirt: The Erosion of Civilizations explores the compelling idea that we are—and have long been—using up Earth’s soil. Once bare of protective vegetation and exposed to wind and rain, cultivated soils erode bit by bit, slowly enough to be ignored in a single lifetime but fast enough over centuries to limit the lifespan of civilizations.

Skriv en kommentar