Nu står du med endnu en spand fyldt med det lækreste bokashi, men der er ikke nogen steder at komme af med det. Haven er fyldt med planter og der er ikke fri plads til at grave. Jeg har selv afprøvet flere forskellige muligheder.
Her er en liste, jeg har lavet:
- kig efter plads under træer og mellem buske. De vil elske bokashi.
- brug en stor lerkrukke som du fylder med jord og bokashi og vender på hovedet i et bed mellem planterne.
- har du meget store bede og rigelig med plads, så brug en stor beholder uden bund, f.eks. en gammel kompostbeholder. Placer den midt ude i bedet og brug den til at hælde din bokashi i. På den måde kan de omkringstående planter (de mest næringskrævende planter vil elske det) hente næring. Til foråret kan du bruge komposten som topdressing i haven.
- lav en jordfabrik – enten indendøre eller ude i haven. Det kan være en gammel kompostbeholder, et højbed, et tårn med plastikkasser omm.
- tal med din nabo – måske har han/hun brug for din bokashi i haven.
- brug en tætsluttende spand, kraftig plastikpose og hæld din bokashi der i, indtil den skal bruges. Den skal ikke stå for varmt. Find et sted med skygge.
- fyld dine krukker med bokashi og jord. 1 del bokashi til 3 dele jord. Derefter kan du plante eller så i dem.
- bor du i lejlighed og har du en altan, kan du lave en jordfabrik på altanen. Lav kun så meget bokashi, som du har brug for til dine planter på altanen. Husk – en spand med færdig bokashi kan uden problemer stå i et år. Du skal blot regelmæssigt tappe væske fra, som du kan bruge til flydende gødning til dine planter på altanen. En til to gange om året putter du din bokashi i krukkerne på altanen.
!!! Undgå at hælde bokashi direkte ud på jorden, sådan at det ligger åbent og utildækket.
Bokashi graves direkte i jorden i haven
Grav en 15 til 30 cm dyb rende, som er ca. 120 cm lang eller længere. Hæld madaffaldet i og hak det godt med skovl/spade, sådan at det findeles og blandes med jorden. Dæk med mindst 10-20 cm jord. Afstanden til nærmeste plante skal være mindst 20 cm. Bokashi omsættes til kompost på ca. 2 til 3 uger om sommeren og ca. 1 til 3 mdr om vinteren. Efter 2 til 3 uger om sommeren er den klar til at plante i.
Bokashi omkring træer og buske
Hvis du vil fodre jorden omkring dine træer så grav 20 til 30 cm dybe huller omkring træet. Dæk med mindst 8 cm jord i en afstand af 60 cm mellem hullerne. Sørg for at grave ned i yderkanten af kronen.
Bokashi-kompost inden- eller udendøre i en jordfabrik
Du finder et lunt sted f.eks. en kælder. Tager en plastikkasse som er uden huller. Lægger et godt lag aviser i bunden. Hælder skiftevis jord og bokashi i og dækker af med et fugtigt håndklæde, sådan at det ikke tørrer ud. Du kan også vælge plastikkasser med låg som ligger løst på. Dermed kan du stable dem. Fordelen med en masse plastikkasser, der kan stables er, at de ikke bliver så tunge og de fylder ikke så meget. En jordfabrik kan sagtens laves udendøre i et skur eller i den gamle ormekompost i haven.
Bokashi i pallerammer
For at løse problemet med nedgravningsmuligheder, er det en god ide at frede et lille hjørne af haven til dette formål. Jeg har med stor fordel brugt et højbed lavet af pallerammer, som blev fyldt op med jord og bokashi – opbygget som en lagkage. Et lag bokashi, et lag jord, et lag bokashi osv. Det er vigtigt at man ikke graver i det før det skal bruges. Det blev en super jordfabrik, hvor jeg kunne hente god kompostjord fra til resten af haven og bruge den som topdressing.
Lerkrukker i bedene
Jeg har brugt lerkrukker i flere størrelser. Fyldt dem med jord og bokashi. Vendt dem på hovedet og placeret dem mellem planterne i bedene. Til efteråret/foråret fjernede jeg dem igen og fordelte bokashikomposten som topdressing i bedet.
Direkte i krukker og altankasser
Bokashi kan sagtens komme direkte fra spanden i en krukke. Jeg putter først lidt jord i bunden derefter bokashi og til sidst noget jord øverst. Derefter sår jeg direkte i krukken. Hvis jeg planter i krukken, plejer jeg at vente 14 dage, indtil bokashi’en ikke er så stærk mere.
Fælleskompostering i et gårdlaug
Bor du i lejlighed og har lyst til at kompostere alt dit madaffald, så er det her en mulighed. Er der et gårdlaug? Eller vil du starte et gårdlaug, hvor I er blevet enige om at lave bokashikompost. Du kan købe særligt store firkantede containere i metal med låg og hjul under (se foto), som kan rumme rigtig meget madaffald – den kommer til at fungere som en jordfabrik. Lav først den færdige bokashi i lejligheden og gå så ned og tøm spanden i den store container i gården. Husk at lagdele bokashi med jord. Det er en god ide at have en bunke jord liggende ved siden af containeren. Det kan være gammel pottejord o.lign. Tilsæt kompostorme. Da der ikke er direkte jordkontakt, kommer de ikke af sig selv. Denne container er rottesikker. Vel at mærke hvis låget holdes lukket. Det er en god ide at have mindst 2 containere stående, sådan at den ene, når den er fyldt, kan modnes inden den tømmes.
Har du brug for hjælp? Kontakt maria@bokashidanmark.dk
Se Fødevarestyrelsen råd og regler Kompostering af køkken- og madaffald i små samfund
Forær noget bokashi til naboen
Husk at fortælle naboen, hvad bokashi er og hvordan den anvendes.
Måske tænker du, at det må man da ikke. Men heldigvis er der kommet en ny regel som du kan læse mere om her:
Med små samfund menes der i denne sammenhæng f.eks. mindre og velafgrænsede fællesskaber, som haveforeninger, etage ejendomme, bolig foreninger, bolig komplekse, mindre landsbyer, småøer, festivaler og lignende.
Når du komposterer køkken- og madaffald i små samfund, skal du overholde kommunens regler på området.
Du skal overholde følgende særlige betingelser for kompostering i små samfund:
- Køkken- og madaffaldet skal være færdigkomposteres før det anvendes.
- Køkken- og madaffald, som komposteres, skal stamme fra det lille samfund hvor det er indsamlet, og den færdigkomposterede kompost skal anvendes i det samme lille samfund og må ikke flyttes ud af området.
- Komposten kan kun anvendes i haver, parker, køkkenhaver og lignende.
- Komposten må ikke anvendes på landbrugsjord.
- Komposten må ikke opbevares eller bruges på steder, hvor det kommer i kontakt med dyrehold, herunder hobbyhøns eller hobbygrise.
- Det skal sikres, at større vilde dyr ikke har adgang til køkken- og madaffaldet, f.eks. ved at komposteringen foregår i en lukket beholder.
Seneste kommentarer