er tilføjet til kurven.

Hvordan kan jeg se, at den første bokashispand er klar?

Bokashi og hvid mug

Er du nybegynder, kan du være i tvivl om hvordan det skal se ud, når bokashi’en i spanden er klar til at komme i jorden. Den har nu stået i 14 dage med låg og fermenteret inden døre.

Der er visse tegn på, at den er klar og fermenteret færdig. Disse tegn skal du være opmærksomme på.

1. Det kan lugte lidt syrligt. Nogen gange lugter det af øl eller ymerdrys og andre gange lugter det mere af eddike eller vineddike.  Det skal have en mild lugt. Lugter det for stærkt, er det for fugtigt. Det kan du ændre ved at tilsætte biokul som suger fugtigheden og fjerner lugten.

2. Selve madaffaldet ser mere eller mindre ud som da du tilsatte det til spanden. Det synker sammen og fylder mindre og er blevet blødere i konsistensen. Men du kan stadigvæk se gulerodsskræller, kartofler, avocado og mere.

3. Ind i mellem oplever du at der opstår et hvidt lag mug på overfladen. Det kan minde om hvid candyfloss og være lidt ‘fluffy’. Det er et godt tegn og betyder intet for selve kvaliteten af din bokashi. Det er ikke hver gang, at du ser det, men hvis det er der, så er det bare tegn på en god fermenteringsproces.

Hvor længe skal spanden stå efter den er fyldt?

To uger i rumtemperatur.

Spanden må gerne stå længere. Det betyder ikke noget. Efter at de 14 dage er gået, kan du endda sætte spanden udenfor eller hælde bokashi’en over i en kraftig plastiksæk. Især om vinteren kan sækken eller en større beholder være en god løsning. Plastiksækken kan stå udenfor eller indenfor. Hvis du hælder på plastiksæk, presser du luften ud og slår en knude på sækken – du kan evt vende den på hovedet, når den står ude, sådan at overskydende væske kan sive ud. Nu kan du vente på foråret eller til der er plads at grave den ned i haven. Det betyder ikke noget om der pludselig bliver frostvejr. Så længe bokashi’en har fermenteret i 14 dage, så kan den klare al slags vejr. Dog lige med undtagelse af direkte sol.

Medens spanden står og fermenterer ved stuetemperatur, bør det ikke blive for fugtigt i spanden. Tap derfor jævnligt væske fra spanden. Bliver det fugtigt på indersiden af låget, kan du lægge et lag med avispapir øverst. Hvis du bruger en spand uden tappehane, er det en god ide at afslutte med papir, inden du sætter spanden til fermentering i 14 dage.

Det vigtigste er usynligt

Der sker rigtig meget i spanden under fermenteringen, som ikke er synligt for øjet! Mikroorganismerne formerer sig i spanden, og snart har du mange millioner aktive gode mikrober, som gør et nyttigt job. Det er også mikroberne som sørger, at det går så fantastisk hurtigt at omdanne madaffaldet til jord, så snart det kommer i kontakt med jorden efter kun 2 ugers fermentering. Efter 2–6 uger i jorden får du bokashijord af bedste kvalitet.

Kan spanden stå længere end de 14 dage?

Ja, det kan den. Når den først har stået i 2 uger, så betyder det ikke noget hvor spanden står. En fermentering er også en slags konservering. Det vigtige er, at der ikke må komme ilt i spanden. Har du brug for spanden til at  lave mere bokashi, kan du tømme den fulde færdigfermenterede spand over i en sæk, en anden større lufttæt beholder til opbevaring, i en jordfabrik eller direkte i jorden.

Bokashi, bokashikompost og bokashijord

Hvad er forskellen på de tre udtryk? Her kommer en forklaring.

1. Bokashi er det færdig fermenterede madaffald som lugter syrligt og evt har hvid mug på overfladen. Det ligner madaffald.

2. Bokashikompost er bokashi blandet med jord og hvor der stadigvæk er synlige madrester. Men uanset madresterne er planterne ligeglade og begynder straks at suge den gode næring til sig. Bokashikompost hedder det fra det tidspunkt, den er kommet i jorden og op til den er 6 uger gammel.

3. Bokashijord er den jord der hentes fra f.eks. en jordfabrik lavet med bokashi. Her er madaffaldet fuldstændig omdannet til jord. Måske med undtagelse af avocadoskraller, små knogler og æggeskaller. Bokashijord er også den jord, som opstår i højbedene efter du har tilsat din bokashi og som nu er blevet fuldstændig omdannet til jord.

Skriv en kommentar