er tilføjet til kurven.

Der er høns og bokashi i haven

Foto Lotte Andersen

Der er kommet høns i haverne og det samme gælder for bokashi

Jeg er vokset op med høns, hønsegård og -stald. Jeg husker at hønsestalden altid havde en meget skarp lugt af stærk hønsemøg. Under pindene hvor hønsene sad og sov natten over, var der store stakke af hønselort. Hønsestalden blev muget ud og hønsemøget blev brugt i haven.

Måske får jeg muligheden for at få et lille hønsehold igen. De kan noget ganske særligt de der høns – de leverer gødning, æg og kød. Men den skarpe lugt fra hønsehuset ville jeg gerne være foruden.

Foto Lotte Andersen
Høns og bokashi i haven

Har du høns med hønsehus og hønsegård, så findes der allerede en del erfaringer med at strø bokashiklid i hønsehuset ovenpå den almindelige hønsestrøelse af f.eks. spåner, halm, sand. Det er med til at ændre lugten og giver et bedre indeklima for hønsene. Erfaringerne kommer fra Sverige og Norge.

Ved brug af bokashiklid udvikles der en bedre gødning. Hvis du tilsætter lidt bokashiklid til strøelsen i hønsehuset og gården, påvirker det mikroklimaet i hønsegødningen. Gødningen kommer ikke til at lugte stærkt af ammoniak.

Det kan ikke undgås at hønsene også vil æde af den strøede bokashiklid. Ifølge beretninger fra private hønseavlere forhindrer det en løs, tynd afføring. Afføringen skulle efter sigende bliver fastere.

Madaffald

Hønsene vil også elske at æde din bokashi fra fermenteret madaffald i spanden. Undgå dog kød når det gives til dyr. Her får de også del i de gode mikroorganismer som er i bokashi’en.

Her er det nedfaldsæbler som er blevet fermenterede i Bokashispanden. Og hønen er allerede meget nysgerrig.

Tak til Lotte Andersen som har bidraget til dette indlæg med nogle fantastiske fotos af hendes egne høns fra hendes fine have på Fyn.
Høne og bokashi
Foto: Lotte Andersen

Lovgivningen

Biosa ApS står for produktionen af bokashiklid og deres produktion er godkendt til dyrefoder. De beretninger som der er refereret til er fra private små hønsehold i Norge og Sverige.

De samme mikroorganismer som er brugt til fremstillingen af bokashiklid bruges dog internationalt også til fremstilling af dyrefoder.

Hvad er bokashklid?

Bokashiklid er fermenteret hvedeklid.

Den indeholder 3 hovedgrupper af mikroorganismer: gær, mælkesyrebakterier og fotosyntetiske bakterier. Disse 3 grupperinger supplerer hinanden og danner en stabil gruppe.

Derfor egner den sig til effektiv fermentering af organisk materiale i anaerobe miljøer.

Join the discussion 2 kommentare

  • Susanne Bernburg siger:

    Hej. Jeg får mine bokashi spande i morgen. Glæder mig til at komme i gang. Kan se at frosten lige nu ikke betyder noget. Vil høre nogen om det er ok at bruge muggent brød i bokashi spanden. Og hvad med andet mad der har fået “en tanke”.
    venlig hilsen
    Susanne Bernburg
    Fulden
    Beder

    • Maria Ehlert siger:

      Hej Susanne
      Super, at du skal i gang lige om lidt. Jeg vil straks sige at det er bedst at madaffaldet er så frisk som muligt. Men min erfaring siger mig, at der kan tilsættes en begrænset mængde af madaffald som har fået lidt mug. Hold øje med at muggen ikke breder sig til resten af spanden. Tilsæt derfor ekstra kompostgær med de gode mikroorganismer. Hvis de hurtigt kommer i overtal så har muggen forhåbentlig ikke nogen chance. Når vi taler mug så plejer farven at være grøn, gul og blå. Er farven udelukkende hvid er det kun godt tegn på at det hele virker som det skal. Jeg vil anbefale, at du bliver medlem af gruppen Bokashi og Bykompostspanden på Facebook. Der deler vi vores erfaringer.
      De bedste hilsener
      Maria

Skriv en kommentar