er tilføjet til kurven.

Et food loop og ingen madspild

democracity: madaffald fra restaurant

Det er ikke kun i de private husstande, at vi prøver at genbruge madaffald til kompost. Også virksomheder søger efter den rigtige løsning til deres madaffald.

Denne film fra New Zealand giver en ide om hvordan virksomheder kan forvandle madaffald til værdifuld kompost/bokashi ved hjælp af fermentering. Her er eksempler på, hvordan to meget forskellige virksomheder griber det an.

Restauranten bruger komposten til at dyrke nye afgrøder i og virksomheden Bluebird med 120 ansatte samler deres madaffald sammen i spande, hvor haveglade medarbejdere kan tage det fermenterede madaffald med hjem for at grave det ned i deres have. At tage det med hjem i egen have er ikke lovligt i Danmark. Det skal omsættes på samme matrikel. Måske er der en havemand tilknyttet virksomheden som gerne vil lave kompost af de ansattes madaffald på samme matrikel til glæde for træer og buske.

Eksempel fra Sverige

Se også denne video fra Clarion Post Hotel i Gøteborg, Sverige, hvor de har lavet en taghave og recirkulerer madaffald fra hotellet – rooftopfarming. Det er to ildsjæle William og Jonas som begge er urbane farmere, der har startet virksomheden. De dyrker flere steder midt inde i Gøteborg f.eks. på Frihamnen og Clarion Post Hotel. Herfra sælger de deres afgrøder til restauranter. Denne forretningsmodel kan nu forsørge dem begge to. Deres vision er, at der på sigt skal være flere urbane landbrug i nabolaget. 600 m2 jord er arbejde til 2 urbane farmere.

Composting food waste on rooftop farm with bokashi

Follow the food waste from the dinner plate to the rooftop farm at Clarion Hotel Post in Gothenburg, Sweden. This winter and spring we will turn 3 tonne of food waste into super nutrients for the intensive vegetable production on the rooftop farm.

Opslået af Kajodlingen på 12. januar 2018

Jeg har selv lavet et lille forsøg med en restaurant og en økologisk landmand, hvor tanken var at maden skulle cirkulere. De økologiske landmænd sukker efter organisk materiale til deres marker og vil hellere end gerne tage imod madaffald – især når det er fermenteret og klar til brug.

Forsøget strandede desværre på logistikken og lovgivningen. Min konklusion blev, at det gælder om at have et så lokalt food loop som overhovedet muligt med mindst mulige udgifter til transport. Hvis du vil lave kompost af dit madaffald skal det ske på egen matrikel evt. i samarbejde med en bybonde som vil dyrke jorden og avle de planter du skal bruge i restauranten.

Har du en virksomhed med meget madaffald og har du fået lyst til at omsætte dit madaffald til værdifuld kompost på din egen matrikel så skriv til info@bokashidanmark.dk. Det kan vi hjælpe dig med.

Komposten kan du bruge til at dyrke egne afgrøder i eller som gødning til buske og træer på din virksomhedsmatrikel.

Skriv en kommentar