er tilføjet til kurven.

Vintergækker

Vinteren står for døren

Min kompostspand er fyldt med dejlig bokashi som indeholder et astronomisk stort antal mikroorganismer og fermenteret madaffald – ren ormefoder og jordforbedring. Lige nu er temperaturen i jorden faldende og derfor vil omsætningen og mikrolivet i jorden arbejde langsommere. Men så snart temperaturen stiger til foråret vågner jordens mikroorganismer igen for at arbejde på fuld tryk.

Jeg graver en rende der hvor grøntsagerne stod. Hælder det min bokashi i renden. Hakker det godt med spaden og blander det med jord. Derefter dækkes det af et 10-20 cm tykt lag jord og jorddække.

Det fungerer fint om efteråret og somme tider også hele vinteren men så kommer frosten og hvad gør man så.

Bokashi i jorden. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk
jordfabrik med blade som dækker bokashi
Lav bokashi inden for

Vinter med hård frost

JORDFABRIK I EN TØNDE/KOMPOSTBEHOLDER: Når jorden fryser er det umuligt at grave bokashi ned i jorden. Det sker ikke så ofte i Danmark modsat Norge og Sverige. Udfordringen kan løses med en beholder f.eks. en tønde af kraftig plast eller havens gamle kompostbeholder.

TØNDEN: Fyld bunden med avis eller pap. Har du samlet efterårets blade og gemt dem i sække så er de en god erstatning for jord. Jord fryser og bliver hård – det gør bladkompost ikke. Hæld bokashi ovenpå aviserne og læg et låg med bladkompost ovenpå. For at holde på varmen i tønden kan du fylde en sæk med halm og bladkompost og lægge aller øverst. Sækken fjernes inden næste påfyldning med bokashi.

LAV HULLER I TØNDEN: Står tønden med direkte kontakt til jord f.eks. i drivhuset eller udenfor, så er det en rigtig god ide at bore huller i tøndens nederste del i siderne, sådan at orme kan komme ind i tønden og omsætte bokashi’en til jord.

HAVENS GAMLE KOMPOSTBEHOLDER: den er oftest lavet af kraftig plastik, med låg og udludftning. Her hælder du din bokashi i, fordeler over hele fladen og dækker af med bladkompost. Bokashi skal ikke vendes og luftes som konventionel kompost. Bokashi skal bare have ro – så sørger mikroorganismer, orme og andre smådyr at det organiske materiale omsættes. Læs mere Jordfabrik i udhuset og i haven

PLASTIKSÆK: har du ikke mod på at lave en jordfabrik om vinteren eller gøre klar til potteplanter, så kan du tage en kraftig plastiksæk, lægge en avis i bunden og tømme din Bykompostspand med den færdige bokashi ned i sækken. Press luften ud af sækken og slå en knude på sækken, sådan at den lukker tæt. Vend den med knuden nedad så evt. overskydende væske kan løbe fra. Og så kan du smide den ud i sneen. Nu kan du vente på tøvejr hvor du kan grave din bokashi i jorden. Læs mere om Bokashi om vinteren uden jordfabrik

JORDFABRIK INDENDØRE: hvis du ikke har plads til en udendørs jordfabrik, så har du måske en lun kælder eller en plads i lejligheden, hvor du kan have en jordfabrik stående. Du behøver ikke sætte låg på beholderen – du kan nøjes med at lægge et gammelt håndklæde eller en avis på toppen. Jordlaget som dækker bokashi’en forhindrer lugt. Hvis der er meget varmt der hvor din jordfabrik står så er det måske en god ide at fugte jorden. Den må ikke tørre helt ud for så kan mikroorganismerne ikke arbejde. De har brug for et let fugtigt miljø. Læs mere Jordfabrik i en lun kælder

 

Efterår/forår

HØJBEDET: Så længe jorden ikke er frosset kan man i princippet grave sin bokashi ned i højbedet eller et andet sted i haven hvor man gerne vil forbedre jorden. For at beskytte den gode bokashi mod udvaskning fra regn er det en god ide at afdække med pressenning, fiberdug, jorddække, halm o.lign. Til foråret har man højbede som er fyldt med næringsrig jord og klar til nye afgrøder. Du kan også lave en jordfabrik af pallerammer. Du stabler to pallerammer ovenpå hinanden og så har du en jordfabrik som bruges efter samme lagkageprincip. Du lægger bokashi og jord/bladkompost i lag og dækker af med halm, bladkompost, evt. presenning eller gammelt tæppe.

POTTER: har du mange potter/krukker som du skal plante i til foråret eller endda så i, så kan du fint fylde dem med bokashi. Du fylder først lidt jord i – ca 1/4, derefter 1/4 bokashi og til sidst 2/4 jord. Når du sår i potterne, så tager det tid før frøet spirer og danner rødder som når ned i bokashi’en. Dermed er bokashi’en ikke mere for sur men en god næring for dine planter.

HAVENS GAMLE KOMPOSTBEHOLDER: den gamle kompostbeholder kan blive din nye jordfabrik. Det er en lukket beholder og havens orme har mulighed for at vandre ud af og ind af beholderen. Her gør du præcis det samme som i de andre jordfabrikker – du bruger lagkagesystemet. Et lag med jord og et lag med bokashi og til sidst et lag med jord igen. Her kan du også bruge din bladkompost. Bliver den for fugtig, så tilsætter du pap/savsmuld.

Lerpotte med bokashi

Sommer

OMVENDT POTTE: Foruden Potter/krukker,jordfabrik eller at grave det direkte i jorden, kan du bruge den ‘omvendte potte’ til din bokashi. Du skal bruge en større potte eller en størrelse som passer ind mellem planterne i bedet. Du putter bokashi og jord i potten og blander det godt. Derefter vender du i en hurtig bevægelse potte med indhold om, sådan at potten dækker over indholdet i bedet. Nu vil regnorme og mikroorganismer sørge for at næringen bliver transporteret ud til planterne. Læs mere Udnyt pladsen til bokashi.

Vil du også i gang med at kompostere hele året rundt, så kan du købe Bokashispanden som Starter Kit i butikken.

Skriv en kommentar