Jeg bruger blade til at lave blad-bokashi. Det er et godt jordforbedrings-supplement til haven udover den bokashi, jeg laver af mit madaffald.
Det er egentlig meget enkelt. Bladbokashi kan laves på flere måder. Bladene i sig selv er ikke særligt næringsrige, men sammen med bokashi og som føde for regnorme bliver de til næringsrig ormekompost og giver en god jordstruktur.
For at lave bladbokashi bruger jeg – foruden blade – sorte plastiksække eller en beholder af hårdt plast, fermenteret madaffald eller bokashiklid Du kan også bruge Terra Biosa, som indeholder de samme mikroorganismer som bokashiklid.
Om foråret er bladene formuldede til en fin bladkompost.
Bladbokashi med bokashiklid
Jeg putter bladene i en sort plastiksæk (plastiksækken må gerne være lavet af en kraftig plast eller jeg bruger to sække) og blander dem med bokashiklid. Jeg kunne også have sprayet dem med Terra Biosa. Både bokashiklid og Terra Biosa indeholder de gode mikroorganismer.
Til sidst slår jeg en knude på sækken for at sikre at bladene opbevares lufttæt. Nu kan selve fermenteringen begynde.
Vent til foråret og så er blad-bokashi’en klar.
Bladbokashi med fermenteret madaffald
Du kan også lave blad-bokashi ved at tilsætte dit fermenterede madaffald (bokashi). Det vil have samme effekt som bokashiklid. Hæld først noget biokul i bunden af sækken. Den er med til at suge den gode bokashivæske. Biokul holder længe på næringen og bliver et langtidsvirkende jordforbedringsmiddel. Hvis du ikke har biokul, kan du også bruge træpiller til at suge overskydende væske med.
Du tømmer din køkkenkompostspand ned i sækken med blade og blander det hele godt. Dækker godt af med blade og binder en knude på sækken og sætter den enten udenfor, på altanen, terrassen, i udhuset eller i drivhuset. Så vil bladbokashi’en være klar til foråret. Står sækken udenfor på jorden, kan det være en god ide at lave et par huller i bunden, så ormene kan komme ind og hjælpe til med omsætningen.
Til foråret kan sækkene sættes eller lægges fladt i solen.
Blade og bokashi er en rigtig god kombination, fordi det hjælper den færdigfermenterede bokashi til at blive jord. Bladene indeholder nemlig rigtig mange gode mikroorganismer.
Om efteråret ændrer bladene farve fra grønt til brunt, fordi træerne inden vinter sørger for at trække alle næringsstoffer ud af bladene. Bladene i sig selv er ikke særligt næringsrige. Før bladet falder af grenen vokser der svampe og bakterier som er med til at nedbryde bladet, når det omsider falder til jorden. Svampe vil derefter sørge for nedbrydningen af cellulose og lignin (træstof) i bladene. Tilfører du bokashi vil en hær af mikroorganismer nedbryde lignin’et i bladene endnu hurtigere.
Blade til jordfabrikken
Blade kan også bruges vinteren over som erstatning for jord i jordfabrikken. Dvs. at du tilsætter overvejende blade og bare en lille smule jord. Hvis der skulle komme en hård frostvinter, så er jord ofte så hård, at den ikke kan håndteres. Blade derimod fryser ikke på samme måde og danner heller ikke en hård klump. Derfor er de en velegnet erstatning for jord i jordfabrikken.
Hvordan kan blade erstatte jord? Blade har ligget på jorden og er fyldt med jordens egne gode bakterier. Derfor vil bladene være gavnlige for omsætningen af bokashi i jordfabrikken.
Blade på græsplænen
Blade kan også bruges om jorddække. Hvis det er i højbedet, så strør jeg dem ud som de er. Hvis det er til græsplænen, så findeler jeg dem med plæneklipperen først. Det gør det lettere for regnormene at omsætte bladene og de kommer ikke til at ligge så længe. Det fungerer rigtig fint. Bladene kan også tilsættes i højbedene – både i og ovenpå jorden. De giver en god jordstruktur. Sammen med bokashi bliver de et fantastisk nærende jordforbedringsmiddel.
Har du ingen blade, så spørg om du må få nedfaldne blade fra f.eks. din boligforening eller naboen. Det er det store tag-selv-bord om efteråret. Mange kører deres efterårsløv fra haven eller fra parkanlæg på genbrugsstationen og det er et stort spild. Så hellere lave en næringsrig bokashi-jord af bladene.
[…] godt tip er at hælde væsken i dine sække med nedfaldne blade til bladkompost. Læs mere om bladkompost her. Her kommer mikroorganismerne i kontakt med organisk materiale og det er medvirkende til at de […]