Jeg har lige læst bogen “Terra Preta – die schwarze Revolution aus dem Regenwald”. Oversat til dansk vil titlen nok hedde: “Terre Preta – den sorte revolution fra regnskoven”. Den findes også på engelsk: Terra Preta – how the worlds most fertile soil can help reverse climate change and reduce world hunger.
Haiko Pieplow, biolog, som jeg kender fra flere foredrag i Berlins botaniske have, Ute Scheub, forfatter til talrige fagbøger, og Hans-Peter Schmidt, forskningsleder fra Delinat-instituttet for økologi og klimalandbrug, har gjort denne fine bog om Terra Preta.
Bogen starter med fortællingen om det “sorte gulds” historie fra Amazonas-området i Sydamerika og hvordan højkulturer i Mesopotamien, China, Ægypten og Europa havde brug for frugtbar jord for at kunne overleve.
Bogen er fuld af viden om og ideer til hvordan man kan bruge terra preta i dag, hvordan man fremstiller sin egen biokul, hvordan man fremstiller sin egen terra preta og i hvilken sammenhæng terra preta kan anvendes i forskellige sammenhænge.
Ved “klimadyrkning” (frit oversat fra det tyske ord “Klimagärtnern”) bliver store mængder CO2 i form af kulstof varigt bundet i jordens humuslag. Biokul er dertil uundværlig. Der er flere måder at fremstille terra preta på og bogen giver mange gode svar og praktiske tips til hvordan.
Terra Preta fremmer biodiversiteten – det være sig i byen, på landet, i byhaver eller fælleshaver, i altankassen eller i kolonihaver. Hjemmegjort sort jord får det hele til at vokse.
Et helt kapitel handler om urin og afføring
Forfatterne beskriver gamle og nye sanitære systemer. De fortæller hvordan man kan omsætte sine egne naturlige efterladenskaber som fækalier og urin ved forædling og slutte et åbent kredsløb.
Ved hjælp af biokul kan afføring fermenteres og gøres lugtfri. I bogen kan du læse fortællingen om en mexikansk arkitekt som fremstiller tør-toiletter. Hvorfor skylle lort ud med drikkevand i en by som Mexico City, hvor rent vand er en mangelvare.
Et meget ømtåleligt emne som de 3 forfattere formår at gøre tilgængeligt og forståeligt.
Efter læsningen af denne bog og dette kapitel tænker jeg bare: Ja, hvorfor ikke også kunne udnytte denne ressource og spare kostbart drikkevand.
Men indtil videre tilsætter jeg biokul til mit madaffald og fermenterer det. I mit højbed bliver det til det eftertragtede og næringsrige terra preta.
Links:
http://www.das-gold-der-erde.de/index.php?id=54
http://www.fu-berlin.de/en/presse/informationen/fup/2012/fup_12_152/index.html
https://bokashidanmark.dk/biokul-og-bokashi/
DEN BOTANISKE HAVE I BERLIN: lydfil, desværre kun på tysk, med biolog Haiko Pieplow, hvor han fortæller om hvordan de laver deres egen næringsrige gødning i og til den Botaniske Have i Berlin. Før i tiden blev alt organisk materiale mod betaling kørt bort fra haven. Nu laver haven selv sin gødning/kompost og behøver ikke købe noget udefra. Her bliver 600 ton træ årligt lavet om til biokul i et bæredygtigt pyrolyseanlæg. Kvælstoffet kommer fra gæstetoiletterne. Både urin og afføring fermenteres og bruges til fremstillingen af terra preta.
Video som viser hvordan man kan lave biokul i lille skala:
[…] Terra Preta […]