Bokashiklid skal der til for at få fermenteringen i spanden til at lykkes. I opskriften – til en succesfuld fermentering – står der, at man skal bruge 40 ml bokashiklid hver gang der tilsættes madaffald til spanden. Der medfølger et målebæger med måleenheder fra 40 til 60 ml.
Mange, som er interesseret i at lave bokashi til haven og samtidig mindske deres madspild, spørger som noget af det første:
Hvor langt rækker 1 kg bokashiklid?
Det er et vigtigt og tilbagevendende spørgsmål. Derfor har jeg lavet et lille regnestykke til jer. Jeg har taget udgangspunkt i en standardfamilie med 2 voksne og 2 børn.
Hvis vi går ud fra, at en familie på 4 personer tager ca. 14 dage om at fylde en spand og en gang daglig fylder madaffald på spanden, så kommer regnskabet til at se sådan her ud – plus/minus.
40 ml bokashiklid vejer ca 7 gram.
Jeg går i dette eksempel ud fra, at du fylder madaffald i spanden daglig: 40 ml bokashiklid/dag = ca. 7 gr bokashiklid/dag.
I løbet af 14 dage bruger du ca 100 gr. bokashiklid (= 560 ml). Dermed svarer 1 kg bokashiklid til 10 fyldte spande.
Du fylder 2 spande/måned og med 1 kg bokashiklid rækker det til ca 5 mdr.
OBS ved meget proteinrigt madaffald tilsættes 60 ml bokashiklid. Der kan være variationer f.eks. kan det sagtens være, at du må fylde på spanden 2 gange pr dag og dermed bruger lidt mere bokashiklid engang i mellem. Det kan også være modsat, at du kun har madaffald til hver 2. dag. Jeg plejer selv at fylde ca. 1 liter madaffald i per gang. Spanden kan rumme 16 liter, så der burde være plads til 14 dage ved 1 liter pr. dag eller hver 2. dag.
Hvorfor er det så vigtigt at tilsætte bokashiklid?
Bokashiklid er podet med gode mikroorganismer, som har den særlige evne, at de supplerer hinanden også i et miljø uden ilt. De er med til at fermentere madaffaldet – dvs. starte den første del af omsætningen på vejen til kompost. Vel og mærke uden den ubehagelige forrådnelse som vi ellers kender.
Vores næse er i hvert fald ikke i tvivl, når det lugter af forrådnelse. En vigtig evne som er med til at forebygge, at vi spiser mad som er rådnet.
Med bokashiklid opnår man den effekt, at maden fermenterer og i modsætning til forfaldet, bevares i en ny form – mere blødt og med en tydelig syrlig lugt. Dette gør omsætningen til kompost i jorden hurtig og effektiv.
For at være sikker på at det processen til bokashi lykkes, så skal der være en vis mængde af de Effektive Mikroorganismer til stede. Hvis de Effektive Mikroorganismer er i flertal vil de dårlige bakterier som skaber forrådnelse ikke have en chance. De opbyggende mikroorganismer sørger for at der opstår et så surt miljø (pH < 4) i spanden, at de sygdomsfremkaldende bakterier ikke trives.
Hvor længe holder bokashiklid?
Bokashiklid holder sig længe i uåbnet pose. Vi kan garantere holdbarheden i et år fra pakkedatoen på etiketten. Hivs det opbevares tørt og mørkt i rumtemperatur (gerne lidt kølig) holder det meget længere end et år. Vi bruger kompostgær som er over 2 år gammel uden problemer. Det bliver mørkere med tiden, men det betyder ikke noget for kvaliteten.
Sådan læser du tallene på etiketten: [batchnr] – [pakningsdato]
Hvordan kan jeg vide om bokashiklid er blevet for gammelt?
Det er for gammelt, når det bliver lysere/grålig i farven og bliver tørt og dødt. Det lugter heller ikke mere af noget særligt.
Hvor køligt kan kompostgæren klare sig i. Har fået en posen der har været opbevaret i køleskab i mindst et halvt år ved cirka 4 grader. Er den lige til at smide ud?
Hej Karin
Kompostgær skal ikke opbevares i køleskab men det sker ikke noget ved det. Mikroorganismerne går i dvale når det er køligt og bliver aktive når det er fx stuetemperatur.
Den kan sagtens bruges.