er tilføjet til kurven.

regnorme
Citat

Charles Darwin brugte 39 år på at studere regnormene. Noget som ikke mange er klar over, men regnormen er blevet placeret på førstepladsen i ranglisten over de mest betydningsfulde arter i klodens historie.

Miljøforskerne ser regnormen som værende en grundart. Det er fordi arten spiller en betydende rolle for jordbundens fysiske, kemiske og biologiske egenskaber.

Lad os hylde og passe på jordens virkelige konge – regnormen.

Regnormene elsker bokashi

RegnormeDet som vi synes er vigtigt, når vi arbejder med bokashi, som indeholder et astronomisk antal af gode effektive mikroorganismer, er, at regnormenes aktiviteter stimulerer mikroorganismerne og spreder svampe og bakterier i jorden.
Alle der laver bokashi ved, at der hvor der er bokashi i jorden er der mange regnorme. Og mange bokashi-brugere oplever, at planterne trives og vokser bedre.

Ikke blot er bokashi en hurtig måde at lave plantetilgængelig næring på, men den støttes af regnormenes aktivitet. Tilgængeligheden af stort set alle næringsmidler forbedres, når regnormene sammen med mikroorganismerne omsætter organisk materiale og dette påvirker jordens kemi positivt.

Regnormene er vilde med bokashi. Bokashi er så tilstrækkeligt nedbrudt, når det kommer i jorden, at det er letfordøjelig føde for regnormene. Bokashi og regnorme er et fantastisk makkerpar på vejen til en god jordkvalitet.

Regnormene holder jorden sund og fri for giftstoffer sammen med mikroorganismerne fra bokashi.

Det er regnormene som er medvirkende til, at vi har en sund og næringsrig jord til at dyrke vores afgrøder i.

 

Få flere regnorme i din have ved at fodre dem

– med dit haveaffald. Dæk jorden af med haveaffald f.eks. omkring planter og buske. Det beskytter mod frost og giver ormen varme og føde.

– med nedfaldsblade som du lader ligge på jorden. Du kan samle bladene fra fliser og græsplæne og lægge dem omkring træer og buske.

Grav så lidt som muligt i jorden. Brug evt. greb i stedet for spade.

Ormene trives bedst i en god muldjord fyldt med organisk materiale.

Faktaboks om regnormen fra artiklen skrevet af

  • Regnormene æder konstant. Afføringen er cirka 1,5 gange deres kropsvægt om dagen. Den æder blade, døde planterester og mikroorganismer
  • Regnormene løsner og dræner og gennemlufter jorden.
  • Koncentrationen af næringsstoffer er 5 gange højere i ormenes afføring end i den omkringliggende jord.
  • Regnormenes aktiviteter stimulerer mikroorganismer og spreder aktivt svampe og bakterier i jorden.
  • Regnormene holder jorden sund og fri for giftstoffer
  • Regnormen frigør plantenæring fra det organiske materiale som fx blade, som har passeret gennem ormenes fordøjelsessystem.
  • Regnormen sørger for en god jordbund med løs jordstruktur som forhindrer oversvømmelser og jorderosion.
  • Forskning indikerer, at regnormene kan hjælpe med at rense jord forurenet med giftige tungmetaller som eksempelvis bly.

Skriv en kommentar