er tilføjet til kurven.

DIY Hügelkultur – et højbed med indbygget kompost

Jeg faldt over dette sjove tyske udtryk Hügelkultur. Det er ganske enkelt højbede, som er fyldt med træ og dækket med jord, så de danner en høj (Hügel på tysk). Træet gør, at højbedet indeholder meget organisk materiale, næringsstoffer, luftlommer til rødderne omm. Og du kan dyrke din byhave nærmest uden at vande og gøde.

Jeg vil straks sige, at jeg ikke selv har prøvet at lave et, men jeg synes, at ideen er så interessant, at jeg bliver nødt til at dele den i dette indlæg.

Højbedet er faktisk bare træ som er begravet under jord. Jorddækket kan sammensættes af græstørv, græs-afklip, tang, kompost, gammel husdyrgødning, halm, grønne blade, barkflis og bokashi. Træet og grenene virker som en svamp når det regner og frigiver vandet langsomt i tørre perioder. Når træet nedbrydes frigives der næring til planterne og der produceres varme i jorden som gør, at planternes vækstperiode forlænges.

Jeg har læst mig frem til at det anbefales at bygge stejle og høje Hügelkultur-højbede. Det giver mere plads til dyrkning af afgrøderne og det bliver nemmere at plante og høste. Til anlæggelsen kan man bruge alt det gamle, endda rådne træ, grene eller store træstykker som ellers skulle til genbrugsstationens komposteringsanlæg.

Højbedet kan også graves ned i jorden, så det ikke danner en lille høj, men kun løfter sig en smule over havens øvrige niveau.

Man kan starte højen i det små og tilføre mere jord efter behov. Smart at lave når der er væltet en masse træer efter stormen. Hügelkultur har vist sig at virke både i ørkener og i baggårde.

Læs mere om Hügelkultur på denne side eller søg på Google.

På denne video kan du se, hvordan man kan lave Hügelkultur i et helt almindeligt højbed lavet med trærammer på asfalt/beton underlag.

Jeg kunne helt sikkert godt tænke mig at prøve det sammen med bokashi.

Her til sidst et par links til dem som ved rigtig meget om Hügelkultur og som sikkert afholder workshops om at lave sådan et bed.

LINKS

Permakultur Danmark 

Visuals courtesy of: http://www.green-shopping.co.uk/books/pp/sepp-holzer-s-permaculture.html

www.permculture.co.uk

Skriv en kommentar