er tilføjet til kurven.

Klargøring af lille højbed med bokashi

Lille højbed. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Det er snart april og tid til at gøre det lille højbed klar.

Jeg har tidligere vist, hvordan man laver et lille højbed helt fra bunden. Men nu skal du se, hvordan jeg klargør højbedet fra sidste sæson.
Har du en altan eller en terrasse, så er det lille højbed perfekt. Det kan placeres og omplaceres efter dine ønsker. Det er både køkkenhave og jordfabrik. Det er ganske enkelt super dejligt at have.

Bokashi. Lille højbed. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Fotoet til venstre viser resterne fra sidste sæson med salat og bladselleri. Højbedet består af 2 kasser. Den øverste kasse indeholder den jord som nu skal peppes op med noget bokashi, så den kan blive det næringsrige reservoir for de nye planter. Dvs at den øverste kasse med ny bokashi bliver den nederste kasse.

1 Kasserne sættes ved siden af hinanden

Her står de to kasser ved siden af hinanden. Jeg har lige fjernet de grønne rester fra den øverste kasse. De kommer i bokashikomposten.

Det nederste bed/kasse (brun jord eller kassen til venstre på fotoet) bliver det nye bed hvor jeg kan plante og så. Jorden er næringsfattig, så planterne vil nøjes med at spire og danne rødder og derefter hurtigt søge ned i den nederst kasse for at nære sig ved den friske bokashijord.

Nu vil du måske undre dig over hvorfor jorden er brun i den nederste kasse. Det er fordi jeg havde en rest kokosjord liggende som jeg har dækket den gamle jord med. Den kasse bliver nemlig den øverste kasse som jeg skal så eller plante i. Kokosjord egner sig godt til såning. Den indeholder ingen næring i sig selv. Den er løs og let og det kan frøene godt lide. Du kan sagtens så direkte uden kokosjord.

I dette tilfælde gør det det nemmere at se forskel på kasserne. Den brune jord er den tidligere nederste kasse og den tidligere øverste kasse er den sorte jord. Jeg håber at det giver mening.

2 Fjern gammel jord

Nu skal den øverste kasse fyldes op med dejlig bokashi. Jeg fjerner så meget jord som muligt, sådan at jeg nærmest udhuler den jord der er der i forvejen. Undgå at fjerne den jord som sidder  i siderne og i bunden. Overskydende jord deponeres i en spand.

Bokashi i højbedet. Foto: Maria Ehlert, Byhaver.dk

3 Fyld med bokashi

Derefter fyldes hulrummet op med bokashi. Jeg har tilsat biokul som var mættet med bokashivæske. Biokullet holder længere på næringen og vandet. Dermed kan du forhindre udvaskning af næringsstoffer fra jorden.

Bland bokashi’en godt med jord sådan at du ikke kan se madresterne mere.

Til sidste dækkes det hele med et lag jord. Der må gerne være top på, sådan at jorden får kontakt til jorden i den øverste kasse. Men heller ikke så meget at den øverste kasse svæver over den nederste.

Denne kasse – sprængfyldt med næring – bliver nu den nederste kasse.

Foto: Maria Ehlert, Byhaver.dk

4 Stabel kasserne påny

Så er den klar og kasserne kan stables. Den brune kommer øverst og den stort nederst. Jeg kalder det ‘Det fleksible, lille højbed’ fordi det nemt kan flyttes, det tager ikke meget plads. Du kan selv vælge størrelse afhængig af de kasser du kan få fingrene i. Mit er 40 cm x 59 cm.

Flytning af højbedet
Jeg vil anbefale, at man tager én kasse af gangen. Jord bliver meget tung. Alternativt kan man sætte det på en plade med hjul under – kan købes i byggemarked. Flytter man det når planterne er store og har dannet et rodnet ned i den nederste kasse, vil jeg ikke anbefale, at man skiller kasserne ad, når man skal flytte bedet. Jeg har dog gjort det uden at der skete noget. Måske var jeg bare heldig eller visse planter er gode til hurtigt at reetablere deres rodnet.

Foto: Maria Ehlert, Byhaver.dk

5 Klar til såning

Kasserne er stablet og nu kan man så. Jeg har gjort plads til 5 sårækker. Det bliver salat, radiser, gulerødder, persille og dild. Jeg såede gulerødder sidste år og blev overrasket over at få fine små snack-gulerødder. En enkelt kasse måler kun 11 cm i højden og det er ikke meget når man gerne vil have store rodfrugter. Så det gælder om at se lidt anderledes på det og nyde at man har små friske afgrøder som spises straks. Fra jord til mund.

Normalt anbefaler man at der går omkring 14 dage før men må plante i bokashi, da det ellers er for surt/stærkt (pH <4). Men når du sår, går der et stykke tid før rødderne kommer ned i den nederste kasse.

Jeg prøvede at plante i bedet straks efter jeg tilførte ny bokashi og det gik fint. Så længe planterne ikke står direkte i bokashi’en. I den øverste kasse får de tid til at etablere sig i den næringsfattige jord og kan ved behov sende deres rødder ned i den næringsrige jord.

Du må meget gerne tilsætte et par orme til dit lille højbed. Husk at dække det med fiberdug, så fuglene ikke kradser i jorden.

Har du mange snegle i haven, så er det lille fleksible højbed en god ide. Her kan du dyrke din salat i fred for sneglene fordi du har mulighed for at placere det der, hvor du ved at sneglene ikke kan komme.

det lille højbed. Foto: Maria Ehlert, Byhaver.dk

6 Højbedet er en jordfabrik

Når du er færdig med bedet, så vil du opleve, at du står tilbage med en spandfuld jord. Det lille højbed er også en lille jordfabrik. Denne overskudsjord kan du bruge til at så i. Du kan også vælge at berige den med bokashi og så kan den anvendes i potteplanter og krukker.

 

Rigtig god fornøjelse
/Maria

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar