er tilføjet til kurven.

DIY: Hvordan laver du din egen bokashiklid?

Kompostgær eller bokashi klid kan købes hos bokashidanmark.dk

Vi har fået mange spørgsmål som lige netop handler om at lave sin egen bokashiklid. Bokashiklid fra bokashidanmark.dk er lavet af hvedeklid tilsat de Effektive Mikroorganismer. Det er ret nemt at lave bokashiklid men tager lidt tid.

Har du mod på selv at lave bokashiklid, så kommer opskriften i dette indlæg. Er du vant til at bruge bokashiklid til at lave din egen bokashi med, så ved du også hvordan den skal se ud og hvordan den skal lugte.

Hvis du ikke har lyst til at købe bokashiklid her i butikken kan du forsøge at lave den selv ved hjælpe af en fermenterings proces hvor du tilsætter de Effektive Mikroorganismer®, lunkent vand (20-30 grader) og hvedeklid sammen med noget sukkerrørmelasse. Du skal sørge for en jævn temperatur og tilse kompostgæren jævnligt. Når den efter 4-6 uger lugter skarpt og syrligt er den klar til brug.

Opskriften

Du skal bruge hvedeklid, sukkerrørmelasse, EM1 og vand.

25 liter hvedeklid
2,5 liter vand, 20-30 grader
0,25 dl EM-1
0,25 dl Sukkerrørmelasse

Hvedekliden skal være den grove slags – gerne økologisk. Vær opmærksom på, at der er mange slags hvedeklid på markedet. Vi har testet forskellige slags før vi fandt frem til den rette kvalitet. Det vil vi også anbefale, at man tester forskellige klid for at se, hvad der lige netop passer og fungerer bedst til netop ens behov.

Jeg har hørt, at nogle forsøger med savsmuld. Og det er også værd at afprøve. Vi har ikke selv testet det. Vi bruger selv en grov økologisk hvedeklid.

Sukkerrørmelasse: Melassen kan du købe i butikken sammen med EM1. Den er økologisk og egner sig godt til fremstilling af kompostgær. Måske findes der andre typer som også er egnede. Det er op til dig at afprøve det. Mikroorganismerne har brug for sukkeret, så de kan formere sig i beholderen med hvedeklid.

EM-1: Er en flydende væske som indeholder alle de Effektive Mikroorganismer, som skal bruges til at lave bokashiklid. Du kan købe det i vores butik bokashidanmark.dk/butik i 0,5 liters flasker. Det produceres hos en af EMRO-ceritificeret producent. EM1 kan holde sig 3 mdr efter åbning. Vi har erfaring med, at det holder helt op til 6 mdr. efter åbning. Det skal opbevares køligt og lufttæt. Tåler ikke frost. Den uåbnede flaske holder i 1 år.

Vand fra vandhanen.

Opbevaring i beholder: du skal bruge en tønde/beholder/skål/spand, som du kan lukke lufttæt af med et låg eller lignende. Det er vigtigt, at den mængde, du fremstiller passer præcis til beholderens volumen, sådan at der er mindst muligt luft, når du lukker den.

Disse ingredienser blandes godt. Hvedeklid’en skal være fugtig og ikke for våd. Det hele hældes i tønden/beholderen og presses sammen inden låget sættes på og lukkes af. Nu skal det stå i 4 uger – gerne længere i en temperatur som ligger over 15 grader og gerne lidt højere.

Tilses en gang om ugen, hvor du letter på låget for at se om fermenteringen er godt i gang. Det kommer til at lugte syrligt, skarpt. pH kommer ned under 4 og man kan teste med lakmus papir for at være helt sikker på at fermenteringen er forløbet korrekt. Har du ingen lakmuspapir, så kan du vurdere bokashiklid ud fra lugten. Hvis den lugter skarpt og surt efter 4-6 ugers fermentering, så burde den være klar til brug.

Frisk kompostgær er lys i farven og bliver mørkere med tiden. Den vakumpakkes i poser og kan holde i op til et år og endda længere end det.

Tørring af kompostgær. I nogle lande, især de sydlige lande, hvor der er varmt det meste af året, tørrer man bokashiklid. Dvs. at holdbarheden bliver længere og du behøver ikke vakuumpakke den. Men det er en større driftsomkostning, som ikke er bæredygtigt her i Norden.

Har du et overskud af bokashiklid, kan den fint bruges i haven. Du kan tilsætte den til jorden omkring buske og frugttræer og indarbejde den i det øverste lag. I kombination med andet organisk materiale er det endnu bedre. I så fald får mikroorganismerne noget at arbejde med.

God fornøjelse med det og kontakt os, hvis der er spørgsmål eller nogle erfaringer, du gerne vil dele.

Skriv en kommentar