er tilføjet til kurven.

Bokashi af grøntsagsaffald fra haven

Copyright Maria Ehlert

Har du tomme bokashispande stående, så brug dem til affald fra urtehaven.

Jeg har lige beskåret mine tomatplanter og det har genereret en masse grønt affald. Grøntaffaldet fermenterer jeg for at bruge det enten i jordfabrikken, i komposten som en ekstra booster og igangsætter eller som jorddække rundt i bedene. Bruger jeg det som jorddække, indarbejder jeg det let i det øverste lag jord med en rive.

Fordelen er, at det omsættes hurtigt og bliver dermed til næring for planterne. Det beskytter din jord mod udtørring. Det kvæler ukrudt. Det holder på varmen. Regnormene vil elske det.

Sådan gør jeg:

  1. Findeler blade og stængler
  2. Lægger lag på lag med bokashiklid i Bokashispanden. Fylder spanden til helt op under låget. Har jeg ikke nok affald fra tomatplanterne, så supplerer jeg med andet grønt affald fra haven
  3. Presser det godt sammen
  4. Undgår hele tomater, da de indeholder frø. Fermenteringen sikrer ikke at frøene dør. Frø er meget modstandsdygtige.
  5. Sætter spanden i skuret og lader den stå i 4 uger – er det meget varmt går der kun 14 dage.

Undgå, at smide selve tomaterne i spanden til fermentering

De indeholder frø og vil kunne spire, når du har tilført din kompost til bedene. Hvis du synes, at det ikke betyder noget, at de spirer, skal du selvfølgelig være forberedt på at luge bedene medens spirerne er små.

Copyright Maria Ehlert
Copyright Maria Ehlert

Topdressing

Spand med haveaffald, som er fermenteret og nu tømmes over i jordfabrikken. Jeg tilsætter den til jordfabrikken, fordi jeg gerne vil lave en super god topdressing til planterne.

Topdressing betyder, at du tilsætter din bokashijord*) i et jævnt lag på omkring 0,5 til 1 cm tykkelse. Det skal tilsættes direkte på jorden. Derfor skal du fjerne blade, grene og andre affaldsmaterialer fra området, hvor du vil påføre topdressingen.

Brug evt. en rive til at sprede bokashijorden jævnt. Til sidst vander du jorden, sådan at topdressingen blander sig med den eksisterende jord.

*) Se forklaringen på hvad bokashijord er, længere nede på siden.

Bokashi, bokashikompost og bokashijord

Hvad er forskellen på de tre udtryk? Her kommer en forklaring.

1. Bokashi er det færdig fermenterede madaffald som lugter syrligt og evt har hvid mug på overfladen. Det ligner madaffald.

2. Bokashikompost er bokashi blandet med jord og hvor der stadigvæk er synlige madrester. Men uanset madresterne er planterne ligeglade og begynder straks at suge den gode næring til sig. Bokashikompost hedder det fra det tidspunkt, den er kommet i jorden og op til den er 6 uger gammel.

3. Bokashijord er den jord der hentes fra f.eks. en jordfabrik lavet med bokashi. Her er madaffaldet fuldstændig omdannet til jord. Måske med undtagelse af avocadoskraller, små knogler og æggeskaller. Bokashijord er også den jord, som opstår i højbedene efter du har tilsat din bokashi og som nu er blevet fuldstændig omdannet til jord.

Skriv en kommentar