er tilføjet til kurven.

Hvordan laver jeg bokashi uden dræn?

Video med Sara Bäckmo

Du kan også lave bokashi i en almindelig spand med tætsluttende låg og uden dræn. I butikken kan du købe Bokashi Bili. Den adskiller sig fra den andre Køkkenkompostspande på 2 måder.

  • den er mindre end den på 16 liter men lidt større end den på 9.6 liter  – Bili rummer 10 liter
  • den har ingen dræn

Bokashi BiliSe også videoen nederst på siden.

Den store Bokashi køkkenkompost, klassisk, på 16 liter har dræn og tappehane. Vi ved, at det er vigtigt for en god fermenterings/syrningsproces at væsken kan løbe fra. Grøntsager producerer en del væske. Når vi f.eks. tilsætter brød, gamle havregryn o.lign. som er sugende, så kommer der ikke så meget væske ud af tappehanen.

Det samme princip med at tilsætte sugende materiale gør sig gældende i Bokashi Bili, som overhovedet ingen tappehane har.

Hvad gør jeg så?
Her skal du tilsætte pap fra gamle toiletruller, iturevet avispapir, findelt æggebakke, træpiller, savsmuld osv. Det er med til at suge den væske som opstår under fermenteringen.

Jeg vil foreslå, at man hver gang man tilsætter madaffald også tilsætter sugende materiale og bokashiklid. En god ide er at lægge strimler af iturevet avis i bunden af spanden inden opstart.

Efterhånden vil du få en fornemmelse for hvor meget sugende materiale, du skal tilsætte.

Hver gang du tilsætter madaffald og pap til spanden, kan du bruge en tom flaske og presse madaffaldet sammen med bunden af flasken. Når du presser luft ud af madaffaldet, er det med til at fremme fermenteringen.

Når spanden er fyldt, stiller du den til fermentering/syrning i 14 dage og derefter kan du grave indholdet i jorden svarende til det, du gør med den anden spand. Grav også pap og aviser ned i jorden. De er nu mættet med væske som indeholder mange gode mikroorganismer. Pap og aviser nedbrydes hurtigt.

Sara Bäckmo, som dyrker sin 400 m2 store have i Småland, Sverige, viser her hvordan hun gør. En meget fin lille video. Videoen er lavet i hendes have til ære for fotografen. Til daglig fylder hun spanden indenfor og den står også inden døre ved stuetemperatur indtil den er syrnet færdig.

 

Tips til at lave din egen kompostspand

Det kan absolut være en fordel at kunne lave sin egen spand, hvis man har særlige behov. Det kan for eksempel være, at du bor i en lejlighed med et meget lille køkken. Det kan være, at du er single og har kun en smule madaffald eller du spiser ofte ude og der er kun frugtskræller og lidt brød i din beholder til madrester.

Hvordan får du fat i en spand? Det kan være en ide at kontakte en kantine eller en restaurant. Ofte har de brugte plastikspande med tætsluttende låg stående. Mange af deres madvarer kommer i spande. Her kan du spørge om de har en ekstra spand som f.eks. har været brugt til mayonnaise.

DIY spand
DIY spand
DIY spand til bokashi

Hvad skal du være opmærksom på, når du kigger efter en mulig spand til dit madaffald. Det vigtigste er, at låget lukker helt tæt. Så er det størrelsen. Skal den kunne stå på køkkenbordet? Så skal du nok ned i en 5 liters spand.

For at udnytte bokashivæsken, kræves det, at du har 4 lige store spande. Du borer huller i bunden af de 2 spande og sætter så spandene oveni de spande, som ingen huller har. Nu vil den nederste spand opsamle væsken. Når du skal tømme den nederste spand for bokashivæske, løfter du den øverste spand ud af den nederste. Du hælder væsken fra og samler sættet igen.

Ellers følger du de samme principper som er gældende for fermentering beskrevet i forbindelse med Bokashispanden med dræn.

Jeg håber, at du finder frem til den spand, som passer netop til dine behov. God fornøjelse.

/Maria

Skriv en kommentar