Jeg har talt med rigtig mange, som har en kompostbeholder i haven og bruger den flittigt året rundt. Den kan købes billigt hos kommunen. Luksusudgaven til lidt dyrere penge finder du i byggemarkedet eller hos humus.dk. Kompostbeholderen kan erstatte den løse bunke i haven og skulle være nemmere at passe, da den ikke nødvendigvis skal stikkes om.
Her smides madaffald, haveaffald og diverse organisk materiale i. Og så lader man den ellers passe sig selv. Du er måske en af dem som køber kompostorme for at fremme omsætningen. Eller du er en af dem, som lader den passe sig selv. På et eller andet tidspunkt kommer der på magisk vis noget jord ud af den. Det kan være efter en sommer med stank og masser af fluer, fordi der gik forrådnelse i den. Somme tider er man heldig og kompostormene kommer af sig selv og prøver at gøre et godt stykke arbejde og andre gange går den helt i stå, fordi den er for tør. Ventetiden på god kompost kan være lang og lugten og fluerne ubærlige.
Lav kompost med Terra Biosa
Her er et alternativ til den ildelugtende og fluebefængte kompost – Terra Biosa-kompost. Kompost og de gode mikroorganismer passer perfekt sammen. Og hvorfor nu det? Fordi mikroorganismerne i Terra Biosa sørger for at næringsstoffer fra plantematerialet under komposteringen bibeholdes og suppleres med en række nyttige stoffer som enzymer, antioxidanter og vitaminer. Tilsammen står de til rådighed for jord og planter. For at komposteringen med Terra Biosa kan lykkes, er der et par ting som du skal være opmærksom på, når du etablerer og plejer din kompost.
En Terra Biosa-kompost er nemmere at passe end en almindelig kompost uden. Den skal f.eks. ikke omstikkes, kræver ikke særlig meget plads og næringsstoffer i haveaffaldet bibeholdes.
Kompostbeholderens placering
Kendetegnende for de fleste kompostbeholdere er, at de placeres længst væk i haven. Og hvorfor nu det? Det kan forklares med, at der går forrådnelse i det, fordi man i sommerens løb tilsætter fugtigt madaffald i større mængder – mere end den kan nå at formulde. Den begynder at udskille ildelugtende forrådnelsesvæske som igen tiltrækker fluer og snegle. Derfor placeres den længst væk fra huset og du skal bevæge dig ud i al slags vejr på den lange vandring til komposten med dit affald. Men sådan behøver det ikke være.
En Terra Biosa-kompost har ikke disse problemer og derfor kan du sagtens placere den tættere på huset og tæt på din urtehave. Det gør, at du bruger den mere og tilser den oftere.
Direkte sol er ikke godt for din kompostbeholder og især ikke for mikrolivet i den. Det øverste materiale tørrer ud og mikrolivet dør. Derfor skal du løbende holde øje med fugtigheden. Mikroorganismer og orme elsker en vis fugtighed.
Det er også vigtigt, at komposten står direkte på jorden, sådan at jordens smådyr som for eksempel orme kan komme ind og være med i omsætningsprocessen. Og overskydende fugt kan løbende drænes væk.
Hvilken type kompostbeholder skal jeg så vælge?
Der er mange tilbud på markedet lige fra den firkantede kompostbeholder af træ til plastikkompostbeholdere. Du skal vælge en som er stabil og holdbar og som passer til din have og dine behov. Du kan også omdanne en gammel regnvandstønde til kompostbeholder ved at bore huller i bunden af den.
Fyld din Terra Biosa-kompost rigtig
Når du fylder din kompost, skal du sørge for den rette balance mellem tørt og vådt materiale. Påfyldning med mere end 20 cm tørt materiale, som f.eks. tørt strå- eller hækafklip og grene, forhindrer at mikroorganismer og jordens smådyr kan vandre igennem. Har du meget tørt materiale så læg det ved siden af kompostbunken og tilsæt det i mindre mængder sammen med dit køkkenaffald eller frisk græsafklip.
Jo finere materiale desto større overflade, som giver en hurtigere omsætning. Grene og kvas kan du snitte i en kværn før det blandes med fugtigt materiale på kompostbunken. Nogle er så tålmodige at de bruger den gode gamle håndbetjente brødskærer. De kan stadigvæk købes på loppemarkederne.
Brug kompostpleje i form af Terra Biosa
En Terra Biosa-kompost er en semi-anaerob fermentering. Dvs. at fermenteringen ikke foregår i en lufttæt beholder og der vil være luft tilstede omkring det organiske materiale. For at undgå luftlommer inde i midten af kompostbunken, er det vigtig at komposten presses sammen. Dette betinger en anaerob fermentering inde i midten af komposten.
BRUGSANVISNING til Terra Biosa.
Efter hver større påfyldning fra ca. ¼ m3 med fugtigt materiale som grøntsagsblade, græsafklip o.lign., bruges 500 ml til 10 liter vand pr. m3.
Efter hver påfyldning med tørt materiale som hækafklip, blade osv. bruges 500 ml til 20 liter vand pr. m3.
Materialet blandes godt efter tilsætningen af det flydende Terra Biosa og presses sammen for at fjerne større luftlommer. Det er en fordel at findele materiale til kompostering.
Har du en åben kompostbeholder kan du nemt springe op i den og træde materialet fast. Hvis du har en lukket beholder kan du med en spade, et lugejern eller træstamme presse materialet sammen.
For at undgå forrådnelse, vand jævnligt med Terra Biosa.
Når du fortynder Terra Biosa med vand, så skal den helst bruges indenfor 48 timer. Derfor fortyndes kun så meget, som du skal bruge. Fortyndingen kan vandes med vandkande eller sprayflaske. Det fugtige materiale blandes godt og presses.
Microferm om vinteren
Ved temperaturer over frysepunktet, kan du også om vinteren hælde Terra Biosa over komposten, såfremt du fortsat tilsætter køkkenaffald. På grund af den høje aktivitet fra mikroorganismer og jordens smådyr, vil der i midten af komposten være en behagelig temperatur, som bevirker at komposteringen også fortsætter vinteren over.
Du kan også bruge din køkkenbokashi som kompostpleje
Køkkenbokashi tilsættes løbende og dækkes med jord. Hvis den er meget våd og driver med væske, så tilsæt noget savsmuld, pap, avispapir, træpiller først. Tilsæt derefter noget bokashi og dæk af med et 5-10 cm tykt lag jord fra haven. Bokashi sætter gang i omsætningen i komposten uden at den bliver for varm.
LINKS
Terra Biosa
Seneste kommentarer