er tilføjet til kurven.

En hjemmelavet spand til bokashi – DIY

Af 15. januar 2019 Bokashi, DIY Ingen kommentar
DIY spand

Hos Biosa.dk kan du vælge mellem 3 forskellige spande til at lave bokashi med: Bokashi Essens (15 liter), Bokashi Bili (10 liter), Bokashi vol 2.0 (9,6 liter). Men du kan også vælge at lave en spand med rumfang efter eget valg og behov. Starter Kit Bokashi Essens og Bokashi vol 2.0 er specialdesignede til formålet med tætsluttende låg/stempellåg, dræn og tappehane. Bokashi Bili er med tætsluttende låg men uden dræn og tappehane.

Her får du tips til at lave din egen bokashispand.

Det kan være en fordel at kunne lave sin egen spand, hvis man har særlige behov. Det kan f.eks. være, at du bor i en meget lille lejlighed med et mindre køkken. Det kan være, at du er single og har meget lidt madaffald. Måske spiser du meget ude og der er kun frugtskræller og lidt brød i din beholder til madrester.

Hvordan får du fat i en spand? Det kan være en ide at kontakte en kantine eller en restaurant. Ofte har de brugte plastikspande med tætsluttende låg stående. Mange af deres madvarer kommer i spande. Her kan du spørge, om de har en ekstra spand, som f.eks. har været brugt til mayonnaise.

DIY spand
DIY spand
DIY spand til bokashi

Hvad skal du være opmærksom på, når du kigger efter en mulig spand til dit madaffald. Det vigtigste er, at låget lukker helt tæt. Så er det størrelsen. Skal den kunne stå på køkkenbordet? Så skal du nok ned i en 5 liters spand.

Bokashivæsken

For at udnytte bokashivæsken, kræves det, at du har 4 lige store spande. Du borer huller i bunden af de 2 spande og sætter så spandene oveni de spande, som ingen huller har. Nu vil den nederste spand opsamle væsken. Når du skal tømme den nederste spand for bokashivæske, løfter du den øverste spand ud af den nederste. Du hælder væsken fra og samler sættet igen. Du kan også forsøge at montere en tappehane som kan købes i byggemarked o.lign. steder.

Hvis du vælger at bruge spanden uden drænfunktion, skal du sørge for sugende materiale til væsken. Hvis væsken kommer til at stå i bunden af dit madaffald, så sker der det, at det kommer til at rådne i stedet for at fermentere. Brug træpiller, avis, pap, savsmuld både i bunden af spanden men også som et supplement undervejs.

Du kan også sørge for at dryppe meget fugtigt madaffald af i et si, inden du smider det i spanden.

Med den meget lille spand kan du nøjes med at lave små portioner af bokashi, f.eks. til dine potteplanter på altanen.

Skriv en kommentar