Bokashiklid

Kompost-gær

Bokashiklid som fremstilles af bokashidanmark.dk er en blanding af hvedeklid og melasse som er beriget med en blanding af miljøvenlige mikroorganismer (mælkesyrebakterier, gær, fotosyntetiske bakterier, Aktinobakterier og enzymatisk aktive svampe). Efter en fermentering i lufttæt miljø bliver det efter 3-6 uger til kompostgær.

Mikroorganismerne hver i sær er der ikke noget nyt i. De har altid været der. Men denne særlige sammensætning af mikroorganismerne kan noget ganske særligt.

Bokashiklid starter en fermentering i den lukkede Bokashi køkkenkompostspand. Mikroorganismerne arbejder bedst i iltfattigt miljø. Fermentering/syrning betyder at noget bliver omdannet, nedbrudt i et iltfattigt miljø ved hjælp af mikroorganismer.

I forbindelse med fermenteringen tilbageholdes alle de essentielle næringsstoffer som kvælstof, vitaminer og mineraler som ellers ville gå tabt i en forrådnelsesproces. Fermenteret organisk affald, bokashi,  kan bruges som første klasses kompost.

Bokashiklid drysses ud over madaffaldet

Fermenteringen

Fermenteringsprocessen er en naturlig proces af organisk affaldsnedbrydning ved hjælp af mikroorganismer. Tilføj bokashiklid til Bokashi køkkenkompost en gang om dagen sammen med dit madaffald. Det er sådan du laver bokashi.

Fermenteringen er optimal ved stuetemperatur og tåler ikke store temperaturudsving.

Står spanden køligt, for eksempel på terrassen i det sene efterår/vinter, vil fermenteringen gå i stå og du risikerer at madaffaldet rådner.

Opbevaring
Husk at bokashiklid er en ferskvare og opbevares

– i en lufttæt beholder eller med elastik omkring. Posen klippes ved svejsningen, efter anvendelse foldes posen med en elastik omkring for at forhindre udtørring.
– ved rumtemperatur. Tåler ikke frost.
– ikke i direkte sollys, gerne mørkt
– tørt
Madaffald bliver til bokashi i Bykompostspanden