
I foråret 2019 kom den nye Bokashi Biosa Pure til Danmark – med et nyt og smart design. Bortset fra udseendet, hvad er så forskellen mellem de to typer Bokashi-spande?
For det første så er der vigtige fællestræk. De kan begge to lave bokashi. De kan begge slutte lufttæt og de har begge en dobbeltbund, sådan at overskydende bokashivæske drænes fra. Begge gøres rene i rindende vand evt. tilsat lidt eddike.
Jeg har prøvet at lave en oversigt over de mest markante forskelle.
Volumen
Bokashi Biosa Eco rummer 15 liter. Bokashi Biosa Pure rummer kun 9,6 liter. Den er noget mindre. Årsagen er, at den nye Bokashi Biosa Pure er tænkt som en spand, der skal kunne stå på køkkenbordet eller en spand som kan finde en plads i et lille køkken. På grund af det smukke design skal den kunne stå synligt fremme i køkkenet. På grund af størrelsen, skal den også tømmes noget oftere.
Låget
Bokashi Biosa Eco har et tætsluttende låg. Låget er mørkegrå. Og den findes i farverne sort og grå.
Bokashi Biosa Pure har et løstsiddende låg i samme farve som selve spanden. Her slutter låget ikke tæt. Det er flat med en lille kant og er tænkt som en ekstra opsamlingsmulighed til grøntsagsskrællerne, medens man tilbereder maden.
Stemplet
Der følger et lille stempel med den Bokashi Biosa Eco. Det ligger separat og skal bruges hver gang, man hælder madaffald på spanden og inden man drysser med Bokashi Biosa Klid. Hos den Bokashi Biosa Pure er stempel og tætsluttende låg blevet til et. Dvs. at stemplet er en fast del af spanden. Det fylder hele spanden ud og lukker lufttæt, dvs. at der et lille lufthul, hvor luft kan sive ud. Lufthullet gør, at du kan trykke stempellåget helt i bund. Når fermenteringen starter, vil der dannes en smule CO2 som siver ud gennem det lille hul. Men det er ganske lidt. Når du hælder madaffald på den nye Bokashi Biosa Pure, drysser du straks bokashiklid over og så presser du stemplet i bund, sådan at madaffald og bokashiklid presses godt sammen. Og så lader du stemplet sidde, indtil du skal fylde på igen.


Den dobbelt bund med huller til dræn
Begge spande har den dobbelt bund med si. I den gamle spand dækker den det nederste kammer. Bokashi Biosa Pure er anderledes. Her har man faktisk to spande som er sat ind i hinanden. Det gør, at den inderste spand som indeholder drænhullerne nemt kan vippes ud og rengøres.
Tappefunktionen
Den gamle spand har en tappehane, der kan drejes og derved åbnes og lukkes. Den nye spand har kun et sort skruelåg og dermed et større hul, hvor væsken nemt kan løbe fra.
Mængden af bokashiklid pr. liter madaffald
Både til Bokashi Biosa Pure og Bokashi Biosa Eco anbefaler producenten 20 ml bokashiklid.
Fermenteringen
Det kan tage ca 5 til 6 dage før der kommer rigtig gang i fermenteringen i Bokashi Biosa Eco. Årsagen er, at der til en start står meget luft i spanden indtil den efterhånden fyldes mere og mere. I Bokashi Biosa Pure står der ingen luft og derved skulle fermenteringen kunne komme hurtigere i gang.
Når spandene er fyldte, skal de begge stå de 14 dage for at sikre en fermentering af det sidst tilkomne madaffald.

kan jeg aflevere kompostspandene til jer, så de kan blive genbrugt?
Hej Mia
Tak for din henvendelse. Hvis du ikke vil bruge kompostspandene mere, så er du velkommen til at aflevere dem hos os. Vi vil meget gerne have dem tilbage.
/Maria
Sælger I også brugte spande?
Mvh Claudia
Nej det gør vi ikke.
Mvh Maria
Hvad er målene på de to forskellige slags spande? Jeg kan ikke se info om størrelse, når jeg læser om 2.0 spanden… mvh Julie
Hej Julie
Målene er h 33 cm x d 23 cm
/Maria
Jeg kunne lige som Julie også godt tænke mig at hører hvad målene (særligt de udvendige) er på de to spande.
Hej Kristian
Målene er h 33 cm x d 23 cm
/Maria