er tilføjet til kurven.

Hvad er forskellen på de 2 Bokashispande: Bokashi Biosa Eco og Pure

Bokashi 2.0

I foråret 2019 kom den nye Bokashi Biosa Pure til Danmark – med et nyt og smart design. Bortset fra udseendet, hvad er så forskellen mellem de to typer Bokashi-spande?

For det første så er der vigtige fællestræk. De kan begge to lave bokashi. De kan begge slutte lufttæt og de har begge en dobbeltbund, sådan at overskydende bokashivæske drænes fra. Begge gøres rene i rindende vand evt. tilsat lidt eddike.

Jeg har prøvet at lave en oversigt over de mest markante forskelle.

Volumen

Bokashi Biosa Eco rummer 15 liter. Bokashi Biosa Pure rummer kun 9,6 liter. Den er noget mindre. Årsagen er, at den nye Bokashi Biosa Pure er tænkt som en spand, der skal kunne stå på køkkenbordet eller en spand som kan finde en plads i et lille køkken. På grund af det smukke design skal den kunne stå synligt fremme i køkkenet. På grund af størrelsen, skal den også tømmes noget oftere.

Låget

Bokashi Biosa Eco har et tætsluttende låg. Låget er mørkegrå. Og den findes i farverne sort og grå.

Bokashi Biosa Pure har et løstsiddende låg i samme farve som selve spanden. Her slutter låget ikke tæt. Det er flat med en lille kant og er tænkt som en ekstra opsamlingsmulighed til grøntsagsskrællerne, medens man tilbereder maden.

Stemplet

Der følger et lille stempel med den Bokashi Biosa Eco. Det ligger separat og skal bruges hver gang, man hælder madaffald på spanden og inden man drysser med Bokashi Biosa Klid. Hos den Bokashi Biosa Pure er stempel og tætsluttende låg blevet til et. Dvs. at stemplet er en fast del af spanden. Det fylder hele spanden ud og lukker lufttæt, dvs. at der et lille lufthul, hvor luft kan sive ud. Lufthullet gør, at du kan trykke stempellåget helt i bund. Når fermenteringen starter, vil der dannes en smule CO2 som siver ud gennem det lille hul. Men det er ganske lidt. Når du hælder madaffald på den nye Bokashi Biosa Pure, drysser du straks bokashiklid over og så presser du stemplet i bund, sådan at madaffald og bokashiklid presses godt sammen. Og så lader du stemplet sidde, indtil du skal fylde på igen.

bokashi 2.0 bykompost

Den dobbelt bund med huller til dræn

Begge spande har den dobbelt bund med si. I den gamle spand dækker den det nederste kammer. Bokashi Biosa Pure er anderledes. Her har man faktisk to spande som er sat ind i hinanden. Det gør, at den inderste spand som indeholder drænhullerne nemt kan vippes ud og rengøres.

Tappefunktionen

Den gamle spand har en tappehane, der kan drejes og derved åbnes og lukkes. Den nye spand har kun et sort skruelåg og dermed et større hul, hvor væsken nemt kan løbe fra.

Mængden af bokashiklid pr. liter madaffald

Både til Bokashi Biosa Pure og Bokashi Biosa Eco anbefaler producenten 20 ml bokashiklid.

Fermenteringen

Det kan tage ca 5 til 6 dage før der kommer rigtig gang i fermenteringen i Bokashi Biosa Eco. Årsagen er, at der til en start står meget luft i spanden indtil den efterhånden fyldes mere og mere. I Bokashi Biosa Pure står der ingen luft og derved skulle fermenteringen kunne komme hurtigere i gang.

Når spandene er fyldte, skal de begge stå de 14 dage for at sikre en fermentering af det sidst tilkomne madaffald.

Bokashi Bykompostspand

Join the discussion 8 kommentare

Skriv en kommentar