Så blev Bokashispanden præsenteret på DR1 i udsendelsen Dyrk, høst, spis – byhaven. Det kræver dog en mere udførlig forklaring end den, vi fik på skærmen.
Ja, det er fuldstændig rigtig, at du kan kompostere alt dit madaffald med Bokashispanden og mikroorganismerne – men ikke med orme som det blev nævnt på TV. Tilsætter du orme til spanden, som jo lukkes lufttæt og hvor indholdet efterhånden får en pH mindre end 4, så dør alt levende – også ormene.
Det er mikroorganismerne der gør arbejdet
Det eneste som kan overleve under disse forhold er de effektive mikroorganismerne, som fotosyntetiske bakterier, mælkesyrebakterier og gær. Og ved hjælp af de usynlige bakterier begynder madaffaldet at gære (= fermentere), dvs der starter en nedbrydning af det organiske materiale. Indholdsstofferne i madaffaldet nedbrydes så meget, at det bliver nemt omsætteligt, når det endelig kommer i jorden. Her skabes et næringsmateriale ved hjælp af diverse jordbakterier og regnorme som gør, at planter nemt kan optage den nødvendige næring fra jorden.
De mikroorganismer, som ikke overlever, er de sygdomsfremkaldende. De kan nemlig ikke tåle så surt et miljø.
Som en lagkage
Mad og mikroorganismer ligger i lag. Hver dag smider du det madaffald, som du har samlet i løbet af dagen i spanden. Hælder kompostgær, som indeholder de effektive mikrorganismer, over maden og lukker låget tæt. Næste dag gentager du samme procedure, eller måske kun hver anden dag afhængig af hvor meget madaffald du har – indtil spanden er fyldt. Den fyldte spand stilles til side i 14 dage så den kan gære færdig og i mellem tiden starter du den anden spand op. For at kunne lave gødning skal du have 2 spande at arbejde med.
Det tager kun 5 til 6 uger at lave gødning
Det tager kun 5 til 6 uger at lave gødning til dine planter og ikke flere måneder som nævnt i udsendelsen på TV. Når bokashispanden er fyldt så skal den stå 2 uger og gære færdig. Herefter graves den ned under jorden og dækkes med mindst 7 til 10 cm. Efter 3 til 4 uger kan du plante i jorden som nu er rig på de næringsstoffer som dine planter har brug for.
Der er ingen jord i spanden …
… og du skal heller ikke tilsætte jord. Og der kommer ingen jord i spanden uanset hvor lang tid den står og gærer. En gæring nedbryder maden og konserverer den. Udseendet ændrer sig kun lidt. Det er først i jorden at maden omdannes helt til kompost.
Hvad er så det smarte ved systemet?
Det smarte er, at det her kun tager 5 til 6 uger at lave næringsrig jord. Det lugter ikke råddent. Du har ingen fluer i køkkenet. Du bruger ingen poser. Spanden skal ikke tømmes så tit. Du behøver ikke at købe gødning når du kan lave din egen. Du laver både flydende og fast gødning ved hjælp af spanden. Og du har ingen madspild.
Hvis du har fået lyst til at forvandle alt dit madaffald til kompost, så kan du købe et sæt Bokashispande og 1 kg kompostgær i shoppen
Seneste kommentarer