Her finder du svar på nogle generelle spørgsmål. Skulle der ikke være det svar, som du efterlyser, er du velkommen til at kontakte Bokashidanmark på info@bokashidanmark.dk og vi vil forsøge at hjælpe dig.

Det bliver ikke til jord i spanden

Det vil aldrig blive til jord i spanden. Madresterne syrnes og konserveres ved hjælp af mikroorganismerne og ser næsten ud som før du smed dem i spanden. Først når de kommer i kontakt med jorden forvandles de til  jord.

Der sker ingenting nede i spanden

Sådan ser det ud – ja. Men der sker rigtig meget nede i spanden, som vi ikke kan se. Proteinerne i madresterne nedbrydes ved hjælp af mikroorganismerne til aminosyrer. Vitaminer og mineraler frigives. Der opstår bokashivæske som er meget næringsrig. Mikroorganismerne vokser til et astronomisk antal. Derfor går det så stærkt med komposteringen i jorden, fordi det halve af arbejdet allerede er gjort i spanden.

Hvor lang tid tager det at fylde spanden

Det er svært at svare på, da vi alle sammen er forskellige, spiser forskelligt og smider forskellige mængder madaffald ud. En gennemsnitsfamilie (2-3 personer) producerer måske 10 liter om ugen. Det betyder ikke noget for syrningsprocessen hvor lang tid det tager at fylde spanden. Pres gerne indholdet i spanden sammen med stemplet – det giver en bedre syrning/fermentering.

Hvordan undgår jeg luft i spanden?

Komprimer og tryk madaffaldet sammen i kompostspanden for at fjerne luftrum i mellem madresterne.
Du kan også tildække det øverste lag af affaldet inde i spanden med en plastikpose for at undgå eksponering til luft.
Sørg for at låget er lukket tæt. Tryk evt overskydende luft ud ved at trykke midt på det bløde plastiklåg og løft let på lågets hjørne.
Åben kun spanden een til to gange i døgnet. Saml dit madaffald i en plastikpose eller en skål med låg og hæld det i spanden en gang om dagen.

Hvor lang tid skal spanden stå efter at den er fyldt?

Mindst 2 uger. Og så kan den stå op til 1 år uden at den bliver dårlig. Bliver madaffaldet for blødt og saftfuldt nede i spanden, kan det komme til at lugte. Det er væsken som giver den sure lugt. Jo mere tørt madaffaldet er, desto mindre lugter det.

Hvidt skimmel - er det ok?

Det er så fint. Hvidt skimmel er et tegn på modenhed og at processen er i fuld gang.  Det gør dog ikke noget hvis der ikke kommer hvidt skimmel. Den hvide belægning på bokashi’en er en såkaldt actinomyceter-plæne. Actinomyceter er anaerobe mikroorganismer som er stavformede og de danner et hvidt mycelium. Ind i mellem kommer der hvidt svampelignende mycelium i højbedet eller i en plantekrukke med bokashi i og det er de ovennævnte actinomyceter som danner denne hvide belægning.

Skimmel som er grønt eller blåt er ikke godt. Noget er gået galt. Er der kun en lille smule grønt skimmel, så forsøg at skrabe det væk og tilsæt ekstra bokashiklid.  Hvis hele indholdet er grønt mug, så skynd dig at grave det ned i haven. Her vil det kompostere færdig på vanlig vis.

Spanden lugter - hvad gør jeg?

Årsagen er næsten altid, at det er for fugtigt i spanden. Det er fugten som lugter surt. Tjek låget og hvis der på undersiden af låget hænger kondens, er der for meget fugt. Læg evt en avis eller noget absorberende øverst i spanden. Husk at tappe spanden for væske hver 3. dag.

Kan det blive for tørt i spanden?

Ja. Mikroorganismerne kan godt lide et fugtigt miljø. Samme fugt som man finder i god jord. Bliver det for tørt i spanden sker der ingenting.

Hvor tit må jeg åbne spanden?

Helst ikke mere end 1-2 gange per dag. Hvis man først begynder at slække på, at låget skal være lukket tæt, kan det gå ud over syrningen/fermenteringsprocessen. Mikroorganismerne arbejder bedst uden ilt. Og husker man at lukke låget, kommer det ikke til at lugte og man får et godt resultat.

Hvor varmt eller koldt må spanden stå?

Det bedste er at den står inden døre. Temperaturen skal være omkring de 20 grader, og helst mellem 15 og 25 grader. Udenfor får man for store temperaturudsving, og direkte sollys er ikke godt. Den stabile stuetemperatur gør at mikroorganismerne formerer sig og kan arbejde med madaffaldet. Hvis det er for koldt formerer de sig meget langsomt og man risikerer, at maden fordærver inden det når at syrne/fermentere.

Hvad kan jeg smide i spanden

Alt. Som nybegynder kan du prøve dig frem. Findel dit madaffald. Drys med lidt ekstra bokashiklid, hvis du har meget proteinrige madrester som ost, kød og fisk eller ved tilberedt mad. Knogler, avocadoskaller, æggeskaller og lignende tager længere tid om at nedbrydes. Prøv dig frem.

Må jeg smide appelsinskaller i spanden?

Ja, det må du. Har du meget appelsinskal, er det en god ide at blande det med noget andet og findele skallerne. Hele processen er sur og det betyder ikke noget, at appelsiner og citroner for den sags skyld er sure.

Hvad gør jeg hvis jeg skal på ferie?

Hvis du skal i sommerhus så kan du tage spanden med. Den er nem at transportere og lukker tæt.
Hvis du ikke kan have spanden med dig, så skal du, før du efterlader kompostspanden, tømme den for bokashivæske, tilsætte 20 ml bokashiklid, og lukke spanden tæt. Så kan du bare glemme alt om kompostspanden, indtil du kommer tilbage.

Bliver jorden sur når jeg graver bokashi ned i den?

Nej. Kun de to første uger er den sur og derfor skal man ikke plante i frisk nedgravet bokashi. Efterhånden stiger pH og ender på samme niveau som den omgivende jord.

Hvor meget bokashiklid drys skal jeg bruge?

1 til 2 spiseskefulde (ca 20-40 ml) til 1 liter madaffald. 2 er bedst. 1 liter madaffald vejer ca. 1 kilo. Drys lidt ekstra på ved meget proteinrig madaffald som f.eks. fisk, kød og ost. Efterhånden vil du finde frem til hvor lidt drys, du kan nøjes med. Mikroorganismerne formerer sig gratis under de rette forhold

Hvor meget bokashiklid bruger man på 1 år?

2-4 poser er almindeligt. En pose (1 kilo) rækker til 200 liter madaffald.

Hvornår kommer der væske fra min spand?

Det kan tage lidt tid. Somme tider går der 1 uge eller endda helt op til 3 uger. Det afhænger af hvad man har i sin spand. Grøntaffald producerer mere væske end f.eks. brød/ris/pasta. Hvis der ikke kommer væske overhovedet, betyder det ikke noget for indholdet. Du kan evt. prøve at tilsætte lidt mere bokashiklid.

Hvor tit skal jeg tappe væsken?

Et par gange om ugen – evt. hver 3. dag. Det afhænger af hvor meget væske mikroorganismerne er i stand til at producere på det madaffald, du har smidt i spanden.

Hvor længe holder væsken?

Væsken er som en ferskvare med begrænset holdbarhed og skal helst anvendes samme dag. Det er ikke noget større problem hvis man ikke anvender den straks, men den lugter stærkt og mikroorganismerne bliver svagere jo længere den står. Tip: du kan tappe væsken ned i en PET-flaske med låg eller et syltetøjsglas med låg for at den kan holde længere. Sæt flasken i køleskabet. Der er mange der fryser væsken og synes, at det fungerer fint. Prøv dig frem.

Fortynding af bokashivæsken.

Væsken er alt for sur til at man kan anvende den direkte. Fortynd den 1:100 (=1 dl væske til en 10 liters vandkande) med vand til vanding af potteplanter og i køkkenhaven. Til meget nye små planter o. lign fortyndes 1:1000 Efter et stykke tid har du en ‘feeling’ med hvor meget du skal fortynde og du skal ikke måle hver gang.

Hvad kan man ellers bruge bokashiklid til?

Man kan blande lidt bokashiklid i plantejord for at booste mikrolivet i jorden. Det kan være som alternativ til væsken.  Lad støvsugeren suge et par skefulde kompostgær, når du alligevel støvsuger. Det tager lugten i posen. Du kan også prøve at drysse lidt ned i et par ildelugtende sko. Det skulle gerne minimere den dårlige lugt fra sure sko.

Hvor dybt skal man grave sin bokashi ned i jorden?

Det skal graves så dybt, at det er dækket med mindst 15 til 20 cm til slut.  Men gerne dybere og dækket med mere jord, hvis der er hunde, krager og ræve i nærheden. Alternativt hvis du laver en fladekompostering, kan du dække det med jorddække og fiberdug, evt et gitter eller nogle brædder i et par uger.

Hvordan er det med rotter og mus?

For det meste synes de, at bokashi er for surt. Rotter spiser helst ikke noget, de ikke kender. De vil hellere have rådden mad – men hvis der er mangel på det, går de efter alt.

Er der mange rotter i det område du bor, er det sikreste at lave en jordfabrik i en lukket beholder.

Man kan købe en rottesikker kompostbeholder med metalbund og lave en jordfabrik i den. Og så kan du tilsætte den færdige bokashijord til højbede som topdressing

Sørg altid for at bokashi er findelt og blandet godt med jord, så forsvinder lugten hurtigere og den omsættes hurtigere. Jo mere det lugter af jord, desto mindre vil det tiltrække dyr.

Når du graver bokashi i jorden, så vær omhyggelig med ikke at spilde bokashi ovenfor det hul du graver. Vær omhyggelig med, at al bokashi kommer i en rende eller et hul, blandes godt med jord og dækkes med jord – gerne 20 cm. Dermed efterlader du så få duftspor som muligt.

Vedrørende kompostering – især i storbyerne – så tjek altid med din kommune hvad reglerne er. Det sikreste er at lave en jordfabrik og dermed bruge færdig omsat bokashikompost i haven.

Jeg har gravet noget bokashi i jorden. Hvornår kan jeg plante i det?

Du skal vente 2 uger. Det er fordi bokashi er meget sur, når det graves i jorden og det vil svide de fine planterødder. Efter 2 uger er pH normal igen og nu er det bare om at plante. Du kan sagtens plante små nye planter ud, hvis rødder først når ned til bokashien efter 14 dage. Det er ikke noget problem.

Det er vinter og hvad gør jeg så?

Der er mange løsningsmodeller lidt afhængig af hvor du bor og hvordan du dyrker. Du kan evt. sætte produktionen af bokashi på stand by indtil foråret (men du kommer til at mangle en masse gødning til forår). Når bokashi’en er gæret færdig i spanden skal den stå 14 dage inden døre. Derefter kan du grave den i jorden, hvis den ikke er helt frosset eller du kan smide den over i en kraftig pose eller beholder som står udenfor i et drivhus eller udhus. Posen slår du en knude på og lader stå udenfor indtil du skal bruge din bokashi. I en beholder kan du smide aviser over bokashi’en eller lidt bladkompost og lidt jord. Dæk den til med en sæk med sand eller andet fyld og lad den hvile. Det sker ikke noget at den fryser. Mikroorganismerne går i dvale men vågner straks temperaturen begynder at stige.

Hvor meget bokashi skal man bruge i et højbed? eller i en beholder til tomater?

Man kan bruge det, man har, men til krukker/spande og lign. kan det være en god ide at teste med 25-30% bokashi og resten jord. Købejord har ikke altid særlig høj kvalitet. Hæld din bokashi fra spanden ud i en trillebør med f.eks. købejord og bland det godt. Fyld i krukken og lav en topdressing med finere jord. Du kan også lægge lidt jord (1/4) i bunden af krukken (huske dræn) og oven på 1/4 bokashi, til sidst 2/4 jord igen. Lad krukken stå i 14 dag og så kan du plante i den.
Til et højbed, hvor du vil plante næringskrævede grøntsager, skal du bruge 2-3 spande med bokashi. Bruger du Bokashi Bili, skal du bruge flere spandefulde, da der er mere papir/tørstof i.

Hvor lang tid tager det for bokashi at blive til jord, når den først er gravet ned?

Det afhænger af jordtemperaturen. Om foråret kan det tage op til 6 uger. Midt på sommeren kan det gå hurtigt – 2 til 3 uger. Men uanset hvordan det ser ud så er planterne ligeglade. De trives og trækker næring til sig.

Hvor lang tid går det før knogler er brudt ned til jord?

Det går hurtigere med bokashi men tager dog lang tid.. Finder du ben i jorden, kan du banke dem med en hammer eller en sten, så bliver de til benmel. Eller bare putte dem ned i jorden igen og lade naturen gå sin gang.

Hvor kan jeg grave bokashi i jorden?

Du kan grave den ned omkring alle dine planter som f.eks. træer, buske, roser, stauder, tomater og i grøntsagsbedet. Hold en afstand på mindst 20 cm til planten. Hvis det er et træ så kig på kronen og der hvor kronen slutter kan du grave huller til bokashi. Hold en afstand på 60 cm mellem hullerne. Brug det til fladekompostering men sørg for at blande det godt med det øverste lag jord, læg jorddække over og til slut en fiberdug. Overalt hvor du vil have en mere næringsrig og sund jord kan du grave din bokashi ned.

Hvor lang tid nærer bokashi'en

Det er svært at sige præcis og det afhænger også af hvor næringsfattig jorden var i forvejen og hvad du dyrker.  Under alle omstændigheder så skal en jord vedligeholdes både med organisk materiale men også med gode mikroorganismer. Det er med til at gøre den sund og næringsholdig. Den gode jord vil kunne holde på regnvand længere, så du behøver  heller ikke at vande så tit.

Hvad siger ormene til bokashi?

De stortrives. Selvom det er lidt surt i starten så varer det ikke længe før de er i fuld gang med at omsætte bokashi’en til plantenæring.

Er det farligt at arbejde med mikroorganismer på denne måde?

Nej, det er det ikke. Der er 3 store grupperinger af mikroorganismer i bokashiklid og det er helt almindelige europæiske mikroorganismer som findes naturligt i jord og vand. Det som er det gode er at netop denne kombination af mikroorganismer arbejder så godt sammen og udgør sammen med det organiske materiale et fantastisk jordforbedringsmiddel. De er fuldstændig ufarlige – tværtimod så er de meget sunde for os, vores planter og miljøet. De forstyrrer ikke økosystemet men er med til at bringe det i en bedre balance.

Hvordan laver jeg en jordfabrik?

Du kan både lave en jordfabrik i og udenfor huset. Jordfabrikken er med til at omdanne din bokashi svarende til det der ville ske i jorden i haven. Det er smart at lave en jordfabrik om vinteren, så har du om foråret jord til at så i og til prikling. Og det er smart med en jordfabrik, når man om sommeren ikke har plads til at grave bokashi’en direkte i jorden.
Inde i huset: Tag en plastikbeholder med eller ud låg og stil den et varmt sted. Bland jord og bokashi i forholdet 50:50. Brug gammel jord fra krukker hvis du har det – så bliver den næringsrig igen med bokashi. Eller billig jord i sække. Når du har blandet bokashi og jord sammen, lægger du et lag jord øverst 5-10 cm. Slut af med en avis – det er bedre end et rigtigt låg. Det vil ikke lugte. Men hvis blandingen er for fugtig kan det komme til at lugte. Hvis det er for tørt sker der intet. Det hele tager 2 til 6 uger afhængig af hvor varmt det står.
Uden for: Gør det samme som anvist før og stil det et lunt sted. Eller brug et højbed til jordfabrik i stedet for at dyrke i det. Oftest går det hurtigere udenfor, da man får mere mikroliv tilført naturligt fra jorden. Det er med til at fremskynde omsætningen.